Turhan Çömez, önceki dönemde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silolarının ithal buğdayla dolduğunu iddia etmiş ve bu durumu teyit etmek amacıyla Bandırma Limanı’na giderek inceleme yapmıştı. Haziran sonu Temmuz başında başlayan buğday sezonunda, Türkiye’ye büyük miktarda ithal buğday geldiğini belirten Çömez, Bandırma Limanı’na sadece 128 bin ton buğdayın ithal edildiğini gümrük rakamlarıyla ortaya koymuştu.
Bu dönemde Türk çiftçilerinden buğday alınmadığını veya çok sınırlı miktarda alındığını ifade eden Çömez, çiftçilerin buğdaylarını TMO’ya veremediğini ve bu nedenle zor durumda kaldıklarını dile getirmişti. Çömez, TMO’ya çağrıda bulunarak çiftçilerin mağdur edilmemesini istemiş, ancak bu çağrının dinlenmediğini ve çiftçilerin büyük bir kısmının buğdaylarını depolayamadıkları için düşük fiyatlarla tüccara sattığını belirtmişti.
Çömez, TMO’nun çiftçilerin ürünlerini almak için başvurduğu dönemde çeşitli engellerle karşılaştıklarını ifade etti. Bu engeller arasında ürünlerin içinde toprak, ot ve böcek bulunması gerekçesiyle reddedilmesi ve düşük fiyat teklif edilmesi gibi sorunlar bulunduğunu belirten Çömez, bu durumun çiftçileri mağdur ettiğini söyledi.
Turhan Çömez, yapılan bir ihbar sonucunda Bandırma Merinos çiftliği arazisinde 35 bin ton buğdayın toprağa gömüldüğünü öğrendi. Bu durumu değerlendiren Çömez, Türk çiftçisinin mağduriyetinin devam ettiğini ve yerli tarımın ciddi şekilde tehlike altında olduğunu belirtti. Ayrıca, çiftçi nüfusunun azalması, tarım arazilerinin yabancı şirketlere satılması gibi sorunlara dikkat çeken Çömez, ithal edilen buğdayın plansızlık, beceriksizlik ve ihanetin bir sonucu olduğunu savundu.
Çömez, limanlarda bekleyen gemilerdeki buğdayın görüntülerini kamuoyuyla paylaştığını ve bu durumu doğrulayan gümrük verilerine sahip olduğunu ifade etti. Türk çiftçisinin planlı bir şekilde tüketildiğini savunan Çömez, gıda enflasyonunda dünya şampiyonu olunduğunu belirtti. Ayrıca, Türk çiftçisinin zarar görmesine ve yerli tarımın çökmesine neden olan buğday ithalatının daha da kötüleşebileceği uyarısında bulundu.
Çömez, Türk çiftçisinin buğdayının yerine ithal edilen buğdayın tercih edilmesinin altında yatan nedenin plansızlık olduğunu vurgulayarak, Türk çiftçisinin mağduriyetine dikkat çekti. Ayrıca, tarım arazilerinin yabancı şirketlere satılmasının ve çiftçi nüfusunun azalmasının Türkiye’nin gelecekte tarım konusunda sorun yaşamasına neden olabileceği uyarısında bulundu.
ASAYİŞ
5 gün önceDÜNYA
26 gün önceGÜNDEM
27 gün önceASAYİŞ
30 gün önceGÜNDEM
20 Eylül 2024DÜNYA
20 Eylül 2024DÜNYA
20 Eylül 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.