Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi öğrencileri tarafından konuk edilen Japon Yüksek İnşaat Mühendisi ve Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki ülkesinde meydana gelen depremller ile Türkiye’de meydana gelen depremlleri değerlendirdi. Morivaki, aynı şiddette medana gelen depremlerde Japonya’da Türkiye’ye göre daha az can kaybı olduğnu söyledi.
_1
“Morivaki, Ben Türkiye İçin Çalışmak İstiyorum”
1990 yılında ilk kez Türkiye’ye geldiğini ve 35 yıldır burada yaşadığını ifade eden Yoshinori Moriwaki, Japonya’daki inşaat mühendislerinin jeoloji ve jeofizik eğitimi alıp ayrıca bu alanda ayrıca sınava tabi tutulduklarından bahsetti. Konuşmasında iki ülke arasında yaşanan depremlerin sonuçlarını karşılaştıran Moriwaki, Japonya’da aynı şiddetteki depremlerin daha az can kaybına neden olduğunu belirtti. “Ben Türkiye için çalışmak istiyorum” ifadesiyle, Türkiye’deki deprem bilincinin gelişmesi adına duyduğu sorumluluğu vurgulayan Moriwaki, Bandırma’yı da etkileyen Kuzey Anadolu Fay Hattı hakkında önemli bilgiler paylaştı.
_2
Kuzey ve Doğu Anadolu Fay Hatları üzerinde meydana gelen depremleri detaylı şekilde ele alan Moriwaki, özellikle 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremleri önceden öngördüğünü hatırlattı. Yakın gelecekte Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda büyük bir depremin meydana gelebileceğini ifade eden Moriwaki, bu depreme hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizdi. Doğru hazırlıklarla, depremin vereceği zararın %70 oranında azaltılabileceğini belirten Moriwaki, Bandırma’nın da riskli bölgeler arasında yer aldığını vurguladı.
_3
“Deprem Dede’nin Sözünü Hatırlattı”
Konferansta, Türkiye’nin deprem kaynaklı can kayıplarında dünyada üçüncü sırada yer aldığına dikkat çeken Moriwaki, bu durumun “deprem ülkesi” olarak Türkiye için oldukça üzücü olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara’nın “İnsanı deprem değil, bina öldürür” sözünü hatırlatarak yapı güvenliğinin önemine değindi. 2001 yılında başlatılıp 2011 yılında tüm Türkiye’de uygulamaya konulan Yapı Denetim Sistemi’nin bu sorunun çözümünde önemli bir adım olduğunu belirten Moriwaki, eğitimin önemine de dikkat çekti. Deprem eğitiminin anaokulundan itibaren verilmesi gerektiğini vurgulayan Moriwaki, deprem çantasında bulunması gereken malzemeleri de katılımcılarla paylaştı.
Konferans sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alpaslan Serel, Yoshinori Moriwaki’ye teşekkür belgesi, Afet ve Acil Yardım Topluluğu Danışmanı Öğr. Gör. Fehim Göze ile Kurumsal İletişim Koordinatörü Öğr. Gör. Muhammet Yörübulut tarafından ise hediye kitap takdiminde bulunuldu.