‘Canlar ülkesi’ Abhazya’da, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Türkiye’ye nakdi yardım kampanyası başlatıldı.
Abhazya, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından Türkiye’nin, 4. seviyede uluslararası yardım çağrısına kayıtsız kalmadı. Yardım kuruluşları ve gönüllülerden oluşan Sivil İnisiyatif Grubu, Türkiye’ye maddi destek sağlamak amacıyla yardım kampanyası başlatılırken, başkent Sohum’da ‘Deprem Bilgilendirme ve Taziye Merkezi’ kuruldu. Nakdi yardım kampanyası 15 Şubat 2023 tarihine kadar devam edecek. Toplanan yardımlar daha sonra AFAD’ın hesabına aktarılacak. Merkezde nakdi yardım kampanyasının organize edilmesinin yanı sıra açılan taziye defterine Abhazyalılar duygu ve düşüncelerini yazıyor.
MARŞAN: “ACININ DİNİ, MİLLİYETİ, SİYASETİ OLMAZ”
Türkiye’de yaşanan depremin ardından Sivil İnisiyatif Grubu’nun “Acının dini, milliyeti, siyaseti olamaz” diye düşünerek bir araya geldiğine dikkat çeken İnisiyatif Sözcüsü Bülent Marshan, depremin hemen ardından tüm Abhazya’da büyük bir üzüntünün hakim olduğunu söyledi. İnisiyatif grubunun Kiaraz, Center for Humanitarian Programme, Center Z. Achba “World Without Violence, Abkhaz Desk ve Alabasha Apsny gibi birçok farklı sivil toplum örgütünün yanı sıra gönüllülerden oluştuğunu ifade eden Marshan, “Başlangıçta sadece banka transferi yöntemi ile bağış toplanması düşünülürken, insanların daha fazla bilgi talep etmesi ve taziyede bulunması, grubu bir “deprem bilgilendirme ve taziye merkezi” kurma fikrine yönlendirdi.” dedi.
YARDIM KURULUŞU KİARAZ’DAN BÜYÜK DESTEK
İnisiyatif grubunun çalışmaları toplumda ses getirdiğinin önemle altını çizen Marshan, “Abhazya’da iyi bilinen yardım kuruluşu “Kiaraz” da bağış toplama kutularını Sohum’un çeşitli noktalarına koyarak yardım toplanmasına destek verdi. Ayrıca basın kuruluşları da radyo ve televizyon programları ile halkı bilgilendirmeye başladı. Deprem bilgilendirme ve taziye merkezi, her gün 11:00-18:30 saatleri arasında inisiyatif üyeleri tarafından gönüllülük esası ile çalışmaktadır.” diye konuştu. .
MARŞAN: “DÜNYAYI ÇOCUKLAR YÖNETSİN”
Yapılacak yardımın nasıl olacağı ile alakalı görüşmelerde, kanunen ve lojistik olarak Türkiye’ye malzeme yardımı gönderilmesi çok zor ve uzun sürmesi nedeniyle nakit yardım yapılması hususunda karar verildiğini kaydeden Marshan, 15 Şubat tarihine kadar toplanan yardımın, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’na bağlı AFAD Başkanlığı’nın resmi banka hesabına aktarılarak gerçekleştirilmesi planlandığını aktardı. 11 yaşındaki Abhazyalı bir çocukla yaşadığı diyaloğu aktaran Marshan, “Komşumuzun oğlu cebinde 50 ruble oluğunu bu para çok az para versem kabul eder misiniz diye sordu. Küçücük Rus bir çocuk bunu tüm samimiyetiyle söylüyor. Kesinlikle çocuklar yönetmeli dünyayı” şeklinde konuştu.
EMEĞİ GEÇEN İSİMLERE TEŞEKKÜR
İnisiyatif grubunun oluşmasında büyük emekleri olan kişiler olduğunu vurgulayan Marshan, “Başta Oktay Chkotua olmak üzere en başından bu yana desteklerini esirgemeyen Almashan Gvindzhia, Asta Ardzinba, Enver Bzagua, Inal Khutaba, Tamer Eshba ve Zehra Dopua’ya çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.