Millet İttifakı cephesinde milletvekili aday listeleri üzerinde çalışmalar devam ederken önemli bir gelişme oldu. DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti seçime CHP listesinden girmeye karar verdi.
DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti seçime Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) listesinden gireceğini açıkladı. Milletvekili aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sunulması için son gün 9 Nisan, bugün ise ittifaklara itirazların son günü.
CHP ve İYİ Parti oy potansiyelinin düşük olduğu, vekil sayısı 5’ten az olan Çorum, Van, Adıyaman, Aksaray gibi 10 ilde ortak liste yapma kararı almıştı. Bu il sayısı da böylece 12’ye çıktı.
“İTTİFAK İÇİ İTTİFAK” SENARYOSUNDAN VAZGEÇİLDİ
Millet İttifakı, milletvekili aday listeleri için çalışmalarını sürdürüyor. İlk olarak “ittifak içi ittifak” senaryosundan vazgeçildi ve CHP ve İYİ Parti’nin listeleri kesin olarak kullanılacak. Üçüncü bir liste çalışması yapıldı ancak bu senaryonun kayıp verdiği tespit edildi. Bunun üzerine ittifak kurmayları fermuar sistemi konusunda anlaştı. Bu sistem, ittifakın güçlü olmadığı illerde kullanılacak ve karşılıklı yer değiştirme uygulaması yapılacak. İYİ Parti ve CHP, bu illerde kendi adaylarını birbirlerinin listesinden aday gösterecek. Konuyla ilgili 10 ile 14 arasında il üzerinde görüşmeler yapılıyor ve şu ana kadar “Bitlis, Çorum, Yozgat, Gümüşhane, Van, Malatya, Adıyaman, Amasya, Erzincan, Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Düzce ve Rize” illerinde fermuar sistemi kullanılması konusunda ön uzlaşma sağlandı.
Millet İttifakı, kalan yaklaşık 70 il için uygulayacakları formülü netleştirdi. İttifak kaynakları, tüm seçenekleri değerlendirdikten sonra en avantajlı seçeneğin iki liste ile seçimlere girmek olduğunu belirtiyor. Buna göre, İYİ Parti listelerine ittifak dışında yer alan BTP’nin adaylarını da eklemeyi düşünüyor, ancak diğer partilere aynı uygulama yapılmayacak. DP, Gelecek, Saadet ve DEVA ise CHP listelerini kullanacaklar.
Bu planın uygulanabilmesi için CHP Lideri ve Ortak Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumartesi günü Parti Meclisi’nde onay alması gerekiyor. Millet İttifakı’nın en az 300 milletvekili çıkarabilmesi büyük önem taşıyor ve HDP’nin olası desteğiyle Anayasa değişikliği için gerekli olan 360 sayısına ulaşılması mümkün olabilir. Bu senaryo, ağırlıklı olarak tartışılan seçenekler arasında yer alıyor.