Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasının çağrısıyla Ankara’da bir araya gelen eğitim emekçileri, deprem bölgesindeki öğretmenler için özlük haklarının korunması konusunda harekete geçti.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali, depremzedeler arasında yer alan özel sektör öğretmenlerinin Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmek için 1.5 aydır çaba gösterdiğini belirtti. Ancak bugün öğretmenlerin Ankara’ya gelmesiyle görüşme taleplerine yanıt verildi.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkan Eren Edebali, “Açlığı, yoksulluğu ifade etmek, sorunlarımızı dile getirmek için doğrudan birer çalışanı olduğumuz Milli Eğitim Bakanlığı’yla görüşmek için toplandık. Milli Eğitim Bakanlığı yaşanılan deprem felaketinden sonra özel öğretim kurumlarında çalışan eğitim emekçilerinin sorunlarına duyarsız kalmıştır. Bugün burada deprem bölgesinden depremzede olan öğretmen arkadaşlarımız var. Onlar yaklaşık bir buçuk aydır en temel ihtiyaçlarını barınma sorununu işsizliği, yarınsızlığı ifade etmek için bakanlıkla bir buçuk aydan beri görüşmeye çalışıyorlar. Ve biz bugün sadece bizi yok sayan ‘sizinle görüşmeyiz’ diyen bakanlığa biz böyle görüşürüz demek için geldik. Biz bugün burada bu görüşmeyi gerçekleştirdik. Deprem bölgesindeki arkadaşlarımız işsiz. Talebimiz net. Lokal bir politika. Bu sorumluluğu almak zorundalar. On bine yakın arkadaşımız işsiz” dedi.
4 İL İÇİN KOŞULSUZ ATAMA BEKLENİYOR
Depremzede öğretmenler özellikle Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya’da depremin yıkıcı etkisi çok büyük olduğu için koşulsuz atama talep ediyor. Öğretmen Sendikası Hatay İl Temsilcisi İsmail Bozoğlan, MEB’in seçtiği tarafın az sayıda patron olduğunu ve bu patronlarla yapılan görüşmelerde öğretmen haklarını ve çalışma sorununu gündeme almadığını belirterek; “Görüşmeyi gerçekleştirecek adımları Bakanlık atmadı. Bu süre zarfında patron dernekleri ile görüşen, bunu sosyal medya hesabı üzerinden paylaşan MEB’in seçtiği taraf bellidir. Patronlarla yapılan görüşmenin öğretmen haklarını ve çalışma sorununu gündeme almadığı ortadadır. Milli Eğitim Bakanlığı, on bin öğretmeni değil sermaye ile bürokrasiyi teslim alan az sayıda patronun ihtiyaçlarını dikkate almıştır. Bütün bu derinleşmiş sorunlar içinde, özel öğretim kurumlarında çalışan ve artık çalışacak bir yeri kalmayan, MEB ataması ile MEB’e bağlı olan depremzede eğitim emekçileri devlet okullarında koşulsuz atama istiyor.” dedi.
https://twitter.com/ogretmensendika/status/1648013310757838889
Sendika.Org‘a konuşan bir öğretmen, düşük ücretler ve güvencesizliğin yaygın olduğu özel sektörde sorunlarının katlandığını ifade etti. Evleri yıkılan öğretmenlerin göreve çağrıldığını ve gelmeyenlerin işlerinin sonlandırıldığını söyledi. Başka bir öğretmen ise kısa çalışma ödeneği ile sınırlandırıldıklarını dile getirdi. Öğrencilerini, okullarını ve şehirlerini kaybettiklerini ifade eden öğretmenler, koşulsuz ve sınavsız bir şekilde atanmayı talep ettiklerini belirtti.