Kiraların artacağını düşünen ve yüzde 25 sınırında takılmak istemeyen mülk sahipleri evlerini kiralamadı. Bu durum İstanbul’da boş ev sayısının 400 bini aşmasına yol açtı.
Türkiye’deki barınma krizi hızla büyüyor. Seçim sonrası dönem için öngörülen zam beklentisi, kiralarda da etkisini gösteriyor. Kiralarda uygulanan yüzde 25’lik artış sınırının, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon oranının altında kalması, kira artışı sınırına takılmak istemeyen hem de kiraların daha da artacağını düşünen mülk sahiplerini evlerini kiralamaktan vazgeçmeye yönlendirdi. İstanbul’daki boş konut sayısı da 400 bini geçti.
KAYIT DIŞI SÖZLEŞMELERE GEÇİLDİ
İyi Parti Kalkınma Politikaları Başkanı ve İzmir 1. Bölge milletvekili adayı Prof. Dr. Ümit Özlale, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) verilerine göre kiralık ilan fiyatlarının metrekare başına ülke genelinde yıllık %157 arttığını, bu artışın iki yılda ise %474’ü bulduğunu vurguladı. Prof. Dr. Özlale, “Türkiye’de yaşanan bir barınma krizidir” dedi.
Sözcü’de yer alan habere göre Özlale, resmî enflasyon %50-60 seviyesindeyken kira artışlarına getirilen %25 sınırlaması sonucu kira sözleşmelerinin kayıt dışına geçtiğini; kiraların artmasını bekleyen ve sınıra takılmak istemeyen mülk sahiplerinin evlerini kiralamaması dolayısıyla İstanbul’daki boş ev sayısının 400 bini aştığını ifade etti.