Dünyanın ceviz fidanı ihtiyacının yüzde 3’ünü, Türkiye’nin yüzde 95’ini tek başına karşılayan Sahil Yeniceliler Avrupa ve Asya’dan sonra Afrika’ya ihracata başladı. İlk partide 80 bin Chandler cinsi ceviz fidanı Çad’a gönderildi.
Yılda ortalama 10 milyon ceviz fidanının üretildiği Sahil Yenice Mahallesi’nde ihracat ağı genişliyor. Avrupa ve Asya kıtasının ardından Afrika kıtasına ihracat başladı. Sahil Yenice Mahallesi Muhtarı Nuri Varlık’a ait Varlık Fidancılık, Çad’a 80 bin Chandler cinsi ceviz fidanı ihraç etti. Sahil Yenice’de ekonominin tamamen aşılı ceviz fidanı üzerine olduğunu ve 1982 yılından beri ceviz üretim yapıldığını belirten Muhtar Nuri Varlık, “Sahil Yenice aşılı ceviz fidanı üretiminde şu an Türkiye’de birinci, dünyada üçüncü sırada yer alıyor” dedi.
“ÜLKEMİZİN CEVİZ İHTİYACINI KARŞILAMAYA TALİBİZ”
Ceviz fidanı üretiminde arazilerin yetersiz kaldığına değinen Varlık, meraların ağaçlandırılması noktasında çalışmalar yürüttüklerine dikkat çekti. Yaklaşık 3 bin – 3 bin 500 dönüm arazinin ağaçlandırılarak Türkiye ekonomisine katkı sağlamasını amaçladıklarının altını çizen Varlık, “Bu araziler ağaçlandırılması durumunda on yıl sonra ağaç başına bin liradan yaklaşık 3 bin ceviz fidanı ekonomiye ciddi katkı sağlayacaktır. Ülkemiz şu anda yiyeceğiz cevizi bile yurt dışından alıyor. Eğer planımızı gerçekleştirebilirsek ülkemiz cevizi dışarıdan almak zorunda kalmayacak ve kendi öz topraklarımızda ceviz meyvemizi de yetiştirmiş olacağız.” diye konuştu.
“CEVİZ FİDANINDA DÜNYADA BİR NUMARA OLMAYA ADAYIZ”
Ceviz fidanı üretiminde Avrupa ile rekabet edebilmek, daha modern ve sağlıklı fidan üretimi yapabilmesi için Doku Kültürü’ne geçmesi gerektiğine dikkat çeken Muhtar Varlık, “Mahallemize kurulmasını istediğimiz Doku Kültürü Laboratuvarı ile Avrupa Birliği normlarında sağlıklı ve modern bir şekilde ceviz fidanı üretimi yapabileceğiz. Sahil Yenice’de yılda ortalama 10 milyon adet ceviz fidanı üretiliyor. Biz ceviz fidanında dünyada bir numara olmaya adayız. Sahil Yenice köyünün elinden tutun. Doku Kültür Laboratuvarının kurulmasına katkı sağlayın” dedi.
“AŞILAMADA TÜRKİYE’DE 1 NUMARAYIZ”
Sahil Yenice’nin biyokimya iklimi sayesinde ceviz fidanı aşılamasında yüzde 95 oranında tutturmanın mümkün olduğuna değinen Varlık, “Ceviz meyvesinde Hakkari birinci, Maraş ikinci, Denizli üçüncü sırada yer alıyor ama oralarda ceviz aşısı tutturmak isteseniz tutmuyor. Tutsa bile ancak yüzde 30’u tutuyor. O zaman maliyet yükseliyor. Ama burada aşıyı yüzde 85 – 90 oranında tutturmak mümkün. Bu Allah’ın buraya verdiği ayrı bir özellik. Ceviz fidanı için en kaliteli aşı olan göz aşısı kullanılıyor. Sahil Yenice harici bölgelerde göz aşısı kullanılamıyor.” şeklinde konuştu.