DSÖ Tropikal Hastalıklar Birim Başkanı Dr. Velayudhan, sivrisinek ısırığıyla bulaşan ve şiddetli grip benzeri semptomlara yol açan viral hastalık “dang humması”nın dünya nüfusunun yarısından fazlasını tehdit ettiğini bildirdi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tropikal Hastalıklar Birim Başkanı Dr. Raman Velayudhan, dang virüsü vakalarında 2000-2022 yılları arasında 8 kat artış olduğunu ve 2022 yılında 4.2 milyon vaka tespit edildiğini belirtti. Dr. Velayudhan, dang virüsünün dünya nüfusunun yaklaşık yarısını risk altına aldığını ve 129 ülkeyi etkilediğini ifade etti.
Dr. Raman Velayudhan, “Dünya nüfusunun yaklaşık yarısı dang virüsü riski altındadır ve bu virüs yaklaşık 129 ülkeyi etkilemektedir. Daha yüksek ortalama sıcaklıklar, yağışlar ve daha uzun kuraklık dönemleriyle belirginleşen iklim değişikliği, dünya çapında rekor sayıda dang enfeksiyonuna yol açabilir. Bazı durumlarda, özellikle de ikincil enfeksiyon olarak adlandırdığımız ikinci kez enfeksiyona yakalandığınızda, bu ciddi dang hastalığına yol açabilir ve ölümcül de olabilir. 2000 yılında yaklaşık yarım milyon vakamız vardı ve 2022’de 4.2 milyondan fazla vaka kaydettik, bu da gerçekten sekiz katlık bir artışı gösteriyor” açıklamasını yaptı.
“TEDAVİSİ YOK”
DSÖ Tropikal Hastalıklar Birim Başkanı Dr. Velayudhan, sivrisineklerin hem kuraklıkta hem de sağanak yağış ve selin olduğu durumlarda hayatta kalabildiğine dikkat çekerek, dang virüsü riskinin her koşulda arttığını belirtti.
DSÖ’den yapılan açıklamada, dang hummasının spesifik bir tedavisi bulunmadığı ve doğrudan bir ilaç müdahalesinin mevcut olmadığı ifade edildi. Hastalığın genellikle ateş ve ağrıyı tedavi eden ilaçlarla hafifletildiği belirtilirken, dang humması testinin sonuç vermesinin iki ila üç gün sürebileceği kaydedildi.
Kaynak: HaberTürk