NASA, Mars’ta 122 gram oksijen üretti. Bu miktar, bir insana 3 saat boyunca solunum yapabilmesi için yeterli oksijeni temin edebilirken, bir köpeğin 10 saat boyunca hayatta kalmasına imkan tanıyor.
Uzayda yaşam hayal olmaktan çıkmak üzere. NASA’nın Mars keşif aracı Perseverance, Mars’ta yaklaşık olarak 122 gram solunabilir oksijen üretmeyi başardı. Bu miktar, bir yetişkin insan için yaklaşık 3 saatlik solunumu sağlayabilirken, bir köpeğin ise yaklaşık 10 saat boyunca hayatta kalmasına yeter.
Oksijen‘de yer alan habere göre, Şubat 2021’de Mars’a iniş yapan keşif aracı, Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı Deneyi (MOXIE) cihazını kullanarak iki yıl boyunca karbondioksiti dönüştürerek oksijen üretti. Mikrodalga fırın büyüklüğündeki Perseverance aracının başarısıyla, Mars’ta sürdürülebilir insan yaşamına doğru önemli bir adım atılmış oldu.
Washington’daki NASA Genel Merkezi’nde Uzay Teknolojisi Görev Müdürlüğü (STMD) Teknoloji Uygulama Direktörü Trudy Kortes, “Bu teknolojiyi gerçek dünya koşullarında kanıtlayarak, astronotların Kızıl Gezegen’de daha fazla vakit geçirebileceği bir geleceğe bir adım daha yaklaştık” ifadelerini kullandı.
NASA’ya göre, Mars’ın atmosferinin yüzde 95’ini oluşturan bol miktarda karbondioksit bulunuyor. MOXIE cihazı, 16 deney süresince bu karbondioksiti az miktarda hızlandırarak oksijen atomlarına ayırdı, saflık analizlerini gerçekleştirdi ve bunları güvenli bir şekilde bir kapsül içinde depolamayı başardı. Geriye kalan moleküller ise daha sonra karbon monoksit olarak uzaya yayıldı. Bilim insanları, oksijen üretme cihazlarının sadece gelecekte inşa edilecek insan yerleşimlerinin nefes alması için değil, aynı zamanda roket yakıtı üretimi için de büyük bir öneme sahip olabileceğini ifade ediyor.
Haber: Ali Altınöz