DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22487050.98301%
Balıkesir
25°

AZ BULUTLU

13:20

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
Anayasa Mahkemesi Açıkladı; O Yetki Artık Cumhurbaşkanı Erdoğan’da Değil

Anayasa Mahkemesi Açıkladı; O Yetki Artık Cumhurbaşkanı Erdoğan’da Değil

Anayasa Mahkemesi (AYM), üniversite rektörlerinin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasına ilişkin düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. Yeni düzenleme için TBMM'ye 1 yıl süre tanındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı atamalar ise geçerli olacak.

ABONE OL
Haziran 4, 2024 14:49
Anayasa Mahkemesi Açıkladı; O Yetki Artık Cumhurbaşkanı Erdoğan’da Değil
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rektör Atamalarında Anayasa’ya Aykırılık

Anayasa Mahkemesi (AYM), üniversite rektörlerinin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasına ilişkin düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. CHP’nin, 703 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davaya ilişkin gerekçeli karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Mahkemenin Gerekçesi ve Süreç

AYM, rektör atamalarının kanun hükmünde kararname ile yapılamayacağına karar vererek, TBMM’ye yeni bir düzenleme yapılması için 1 yıl süre tanıdı. Mahkeme, “Rektörlerin Cumhurbaşkanı tarafından atanması Anayasa’ya aykırıdır” ifadesini kullandı. Bu karar, üniversitelerin özerkliği ve demokratik yapısı açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Atamaları Geçerli

Kararın gerekçesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugüne kadar yaptığı rektör atamalarının geçerli olacağı belirtildi. Ancak, 1 yıl sonra yürürlüğe girecek yeni düzenleme ile rektör atamaları kanun hükmünde kararname ile değil, TBMM tarafından belirlenecek yeni kurallara göre yapılacak.

Kararın Yayımlanması ve Yürürlüğe Girmesi

CHP’nin açtığı dava sonucu alınan AYM kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu karar, 12 ay sonra yürürlüğe girecek ve bu süre zarfında TBMM’nin yeni bir düzenleme yapması gerekecek.

TBMM’ye Verilen Süre ve Beklentiler

AYM’nin verdiği 1 yıllık süre içinde TBMM’nin, rektör atamalarıyla ilgili yeni bir yasal düzenleme yapması bekleniyor. Bu düzenlemenin, üniversitelerin özerkliğini koruyacak ve demokratik yapısını güçlendirecek şekilde olması gerektiği vurgulanıyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.