DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22323061.67082%
Balıkesir
29°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
Bandırma: Denizi Olan Ama Kullanılmayan Şehir

Bandırma: Denizi Olan Ama Kullanılmayan Şehir

Bandırma, Marmara Denizi'nin kıyısında yer alan tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çeken bir şehrimiz. Ancak, bu güzel şehrin en büyük doğal kaynaklarından biri olan denizi ne yazık ki yeterince değerlendirilemiyor. Sahil şeridinin büyük bir kısmı atıl durumda ve şehrin potansiyelinin gerisinde kalmasına neden oluyor.

ABONE OL
Temmuz 19, 2024 11:55
Bandırma: Denizi Olan Ama Kullanılmayan Şehir
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Bandırma, deniz kenarında olmasına rağmen, halkının denizle bütünleşmesini sağlayacak altyapı ve tesislerden yoksun. Sahil boyunca uzanan pek çok bölge, plansız yapılaşma ve endüstriyel alanların işgali altında. Şehirde yaşayan insanlar, deniz kenarında vakit geçirmek istediklerinde ne yazık ki sınırlı seçeneklerle karşı karşıya kalıyorlar. Oysa ki, deniz kenarında düzenli plajlar, yeterli sosyal alanlar oluşturulsa, Bandırma hem yerel halk hem de turistler için cazip bir merkez haline gelebilir.

Bandırma’nın denizinden yeterince faydalanılamaması, çevresel anlamda da büyük bir kayıp. Deniz turizmi, pek çok şehirde yerel ekonomiyi destekleyen çevre bilincini canlandıran önemli bir faktör. Bandırma’nın doğal güzelliklerini ve denizini değerlendirememesi, şehrin uzun soluklu girdilerinden mahrum kalmasına neden oluyor.

Turistlerin ilgisini çekebilecek düzenlemeler yapılsa, şehirdeki işletmeler canlanabilir, yeni iş imkanları yaratılabilir ve yerel ekonomi güçlenebilir. Sanayi hammade ve lojistik imkanlarına bağlıdır ve teknolojik gelişmelere göre hareket edebilir. Yarın burası ile ilgili kaynaklar ve imkanlar değer kaybettiğinde sanayi bittiğinde elimizde sadece doğa kalır ki onu da geri dönülmez bir hal içine sokmadıysak …

Bandırma’nın denizle bütünleşmesi ve hak ettiği değeri görebilmesi için atılması gereken adımlar var. Öncelikle, sahil şeridinde kapsamlı bir kentsel dönüşüm projesi başlatılmalı. İstilacı kafe ve sosyal donatılar yerine planlı bir carsı merkezi Bu proje kapsamında, deniz kenarındaki atıl alanlar temizlenmeli başta saçma sapan olan otopark kaldırılmalı halka açık sosyal alanlar oluşturulmalı. Ayrıca, çevre dostu turizm politikaları geliştirilmeli ve deniz turizmi teşvik edilmeli.

Bunun yanı sıra, şehirdeki kültürel ve tarihi değerler ön plana çıkarılarak, Bandırma’nın bir cazibe merkezi haline gelmesi sağlanmalı. Denizimiz diyoruz ama soframızda bir deniz ürünleri kültürümüz yok neredeyse . Mekanlar gastaronomiden uzak ne tutturursa ona göre bir fiyat ve hizmet anlayışıyla örtüşüyor. Keza biz Bandırmalılar da bundan pek şikayetçi değiliz. Tek derdimiz rakı nerede ucuz ? nerede karı kız var ? bir marka bilincimiz yok .Kafamız böyle olunca restoranlarda kafasına göre takılıyor.

Bandırma’nın geleceği, denizinin doğru ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasıyla şekillenecektir. Şehir, sahip olduğu doğal ve kültürel zenginlikleri değerlendirdiği takdirde, hem yerel halkın yaşam kalitesini artırır hem de kültürel olarak büyük bir ivme kazanır. Bu nedenle, yetkilileri ve yerel yönetimleri bu konuda harekete geçmeye davet ediyorum. Bandırma, deniziyle barışık, modern ve yaşanabilir bir şehir olmayı hak ediyor.

YAZAR: Eyüp DEMİREZEN

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.