Yüksek İrtifa Başarısı
Bayraktar TB3, Edirne’nin Keşan ilçesindeki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde gerçekleştirilen Yüksek İrtifa Sistem Performans Testi’nde 36 bin 310 feet yüksekliğe ulaştı. Bu başarı, milli SİHA’nın performansını bir adım daha ileri taşıdı. TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) tarafından geliştirilen yerli PD-170 motoruyla havalanan Bayraktar TB3, böylece kritik bir eşiği daha geçti.
Türkiye Havacılık Tarihindeki Rekor
Türk havacılık tarihindeki irtifa rekoru, Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar Akıncı taarruz insansız hava aracına ait olup, 45 bin 118 feet olarak kaydedilmiştir.
Ramp Testleri ve Gelecek Planları
Bayraktar TB3, Haziran ayında ilk kez rampadan havalandı. TCG Anadolu’nun güvertesiyle aynı şartlarda inşa edilen ve 12 derece eğimli bir rampaya sahip olan pistten başarıyla kalkış yaptı. Test kampanyası başarılı bir şekilde ilerleyen Bayraktar TB3, rampadan kalkış testleriyle göreve hazır hale geliyor.
Bayraktar TB3, bugüne kadar gerçekleştirilen test uçuşlarında toplamda 445 saat havada kalmıştır. 20 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirilen uzun uçuş testinde ise milli SİHA, 32 saat boyunca havada kalarak 5,700 kilometre yol katetmiştir.

Yenilikçi Özellikler ve Küresel İlkler
Bayraktar TB3, katlanabilir kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş yapabilme yeteneğine sahip dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olacak. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3’ün TCG Anadolu gemisinde testlere 2024 yılında başlanacağını açıkladı.
Milli SİHA, görüş hattı ötesi iletişim kabiliyeti sayesinde çok uzun mesafelerden kontrol edilebilecek. Bu sayede, taşıdığı akıllı mühimmatlarla denizaşırı hedeflere karşı keşif, gözetleme, istihbarat ve taarruz görevleri gerçekleştirerek Türkiye’nin caydırıcı gücüne çarpan etkisi yaratacaktır.