DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 2061759-0.19582%
Balıkesir
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:58

İKİNDİYE KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
BM Güvenlik Konseyi Filistin’in Üyeliği Konusunda Mutabakat Sağlayamadı

BM Güvenlik Konseyi Filistin’in Üyeliği Konusunda Mutabakat Sağlayamadı

Malta'nın BM Güvenlik Konseyi'nin nisandaki dönem başkanlığını yürütmesiyle ilgili yapılan açıklamada, Filistin'in üyeliğine dair tavsiyede mutabakat sağlanamadığı belirtildi. Bunun üzerine Malta, konuya ilişkin bir rapor hazırlayacak ve bu rapor Konsey üyelerine dağıtılacak. Filistin'in tam üyelik başvurusunun tekrar değerlendirilmesi talebi, BM Güvenlik Konseyi'nde önemli bir gündem maddesi olarak ele alınıyor.

ABONE OL
Nisan 12, 2024 16:35
BM Güvenlik Konseyi Filistin’in Üyeliği Konusunda Mutabakat Sağlayamadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BM Güvenlik Konseyi’nden Filistin Kararına İlişkin Gelişmeler

BM Güvenlik Konseyi’nin nisandaki dönem başkanlığını yürüten Malta’nın Daimi Temsilciliği, Filistin’in üyeliğine dair tavsiyede mutabakat sağlanamadığını açıkladı. Malta’nın konuya ilişkin bir rapor hazırlayacağı ve bu raporun Konsey üyelerine dağıtılacağı belirtildi.

BM Güvenlik Konseyi Filistin'in Üyeliği Konusunda Mutabakat Sağlayamadı

BM Güvenlik Konseyi Filistin’in Üyeliği Konusunda Mutabakat Sağlayamadı_1

Filistin’in Üyelik Başvurusu Yeniden Ele Alınıyor

Filistin, daha önce 2011’de BM’ye tam üyelik başvurusunda bulunmuş ancak BM Güvenlik Konseyi’nde gerekli desteği alamamıştı. Ancak Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e bir mektup göndererek üyelik başvurularının yeniden ele alınmasını talep etti. Guterres’in bu talebi BM Güvenlik Konseyi’ne ilettiği biliniyor.

Süreç Nasıl İşliyor?

BM’ye yeni üye alma süreci, öncelikle BM Güvenlik Konseyi’nde başlıyor. Görüşmelerin ardından Konsey, konuyu “Yeni Üyelerin Kabulü Komitesi”ne sevk ediyor. Komitenin olumlu dönüş yapması halinde, BM Güvenlik Konseyi’nin oylama gerçekleştirmesi gerekiyor. Ancak bu oylamada daimi üyelerin hiçbirinin veto yetkisini kullanmaması ve 15 üyeden 9’unun “evet” oyu vermesi gerekiyor. Konseyden olumlu karar çıkması durumunda, konu BM Genel Kurulu’na sevk ediliyor ve burada üyeliğin onaylanması için oyların 3’te 2’sinin alınması gerekiyor.

Malta Rapor Hazırlayacak

Filistin’in tam üyelik başvurusunun tekrar ele alınması, bölgedeki siyasi ve diplomatik dengeleri etkileyebilecek önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Malta’nın hazırlayacağı raporun sonucu ve BM Güvenlik Konseyi’nin alacağı kararlar, Filistin’in uluslararası alandaki statüsü üzerinde belirleyici olabilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.