Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun için “Cambridge Analytica’cılık oynamak kapasitenizi aşar” ifadesini kullandı.
Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun paylaşımında, İletişim Başkanlığı’nda yönetici pozisyonunda bulunan Altun’un yanı sıra diğer bazı isimlerin de dark web olarak bilinen izlenmesi zor sanal ağlar için “anlaşma” yapmaya çalıştıkları iddia edildi.
https://twitter.com/kilicdarogluk/status/1653142263340359691
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Kılıçdaroğlu’nun suçlamalarına Twitter hesabından yanıt vererek, Kılıçdaroğlu’nun “dedikodu siyaseti” yaptığını söyledi.
Fahrettin Altun, Kılıçdaroğlu’nun paylaşımında yer alan diğer isimlerin, başkan yardımcıları ve bilgi işlem daire başkanı olduğunu belirtti.
“Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, ülkemizin stratejik iletişimi için gece gündüz demeden çalışan ve özellikle ülkemize dönük sistematik dezenformasyonla mücadelede büyük başarılar elde eden İletişim Başkanlığımızı, Başkan Yardımcılarım Çağatay ve Evren beyleri, Bilgi İşlem Daire Başkanım Serhat beyi, bir kez daha akıl ve izan dışı iftiralarla karalamaya çalışmış.
Esef duyduk.
Sn. Kılıçdaroğlu’nun tweetlerini yazan AJANS’ın iftira niteliğinde ifadelerle Türkiye Cumhuriyeti Devleti kamu görevlilerini açıktan hedef göstermekte bir beis görmemesi anlaşılabilir.
Ancak, demokrasiyi içine sindirmiş hiçbir siyasetçinin dedikodu ve iftira siyasetine tevessül etmesi, devletin kamu görevlilerini isim isim zikrederek hedef göstermesi kabul edilemez.”
https://twitter.com/fahrettinaltun/status/1653167475951820804
CAMBRIDGE ANALYTICA NEDİR?
Cambridge Analytica, 2018 yılında ifşa olan 50 milyon Facebook kullanıcısına ait verilerin usulsüz kullanıldığı skandalıyla gündeme geldi. Şirket, ‘tüketici, takipçi, seçmen davranışlarını değiştirmek isteyen’ iş dünyası ve siyasi partilere hizmet sunan bir veri analiz şirketi olarak çalışıyordu. Şirketin, ABD’de Donald Trump’ın başkan seçilmesinde ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma (Brexit) süreçlerinde, seçmen davranışları üzerinde etkili olduğu düşünülüyordu.
Skandal İngiliz The Observer gazetesinin haberi ile ortaya çıktı ve 50 milyon Facebook kullanıcı profilinin İngiltere merkezli Global Science Research şirketi tarafından toplandığı ortaya çıktı. Kullanıcı bilgileri bir kişilik testi ile elde edildi ve bu testi yapanların Facebook arkadaşlarının sosyal medya verileri de ele geçirildi.
Cambridge Analytica’nın seçim sandıklarındaki tercihleri etkileyebilecek ve öngörebilecek güçlü bir yazılım kullandığı iddia edildi. Şirketin yöneticisi Alexander Nix ise “Demokratlar teknoloji devriminde öncülük ediyordu, veri analizleri ve dijital dünya ve Cumhuriyetçilerin rekabet etmekte başarısız olduğu alanlardı. Biz de bunu bir fırsat olarak gördük” demişti. Şirket usulsüzlük iddialarını reddetti ve verilerin ABD’deki 2016 başkanlık seçimlerinde kullanılmadığını savundu.
Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, kullanıcı bilgilerinin izinsiz paylaşılmasıyla ilgili süreç içinde ABD Kongresi’nde ifade verdi ve şirkete tarihi bir miktar olan 5 milyar dolar ceza kesildi. Cambridge Analytica şirketi de kapatıldı.