Kongrede konuşan Zeybek, 1927 yılında Türiye’de yapılan nüfus sayımı ve araştırmalarının sonuçlarına göre ortalama insan ömrünün 35, bugün ise bu oranın kadınlarda 81 erkeklerde 76 yaş olduğunu belirtti. Zeyrek konuşmasında; “Bugün doğan çocuklarımızın ortalama ömrü 90 ve üzerinde olacak. O nedenle bizim yani 60 yaş ve üzerindeki emeklilikle ilgili önümüzdeki süreçte insanın ortalama 30 yıllık bir emeklilik sürecini dikkate aldığımızda kentlerimizi sadece binalar, kamu yapıları, İbadet yapıları ya da Ulaştırma hizmetini öngören yapıların dışında insanı ihtiyaçları giderecek olan doğal ve sağlıklı bir çevreye de mutlaka kavuşması gerekiyor”
“Riskli Yapılar Ortandan Kaldırılmalı”
Konuşmasının devamında deprem gerçeği ile ilgili açıklamalarda da bulunan Gökhan Zeyrek, deprem bölgesi olan Balıkesir ve ülke genelinde bu gerçeğin görülerek riskli yapıların dönüştürülmesi gerektiğini belirttiği konuşmasında; “Bu nedenle de yeni planlama anlayışları için de özellikle de kentsel dönüşüm riskli yapılan ortadan kaldırılması deprem odaklı dönüşüm projelerinin tamamında bina ölçeğinin dışına çıkararak ada ölçeği, bölge ölçeği ve mahalle ölçeği üzerinde çalışmak gerekiyor. Buradan da şu işlerde %30-33 seviyesinde olan düzenleme ortaklık payı vardı. Biliyorsunuz son yasal düzenlemeler bu oran %45’ten seviyesine geldi”
“Dijital Dönüşüm Mutlaka Gündeme Alınmalı”
Ortalama insan ömrünün uzaması ile birlikte bugün imara açılacak olan pek çok parsel ile ilgili düzenlemenin %50’den fazlasının yeşil alan donanımı ve kamunun yararına dönüştürülmesi gerektiğini de belirten Zeybek, ” O nedenle bugün burada biz dijital dönüşümü de yerel yönetimleri mutlak gündemli alması gerekiyor. Birlikte tam dönüşümle birlikte belki bölgemizde yaşayan yurttaşların tamamının fiziki olarak bulunmasalar bile her türlü İnternet ortamında ve tümünü kullanılarak yaşamanın her alanına katkı sunması yönetiminin her noktasında görüş ve düşünceleriyle süreci desteklemesinin çok önemli ve değerli olduğunu düşünüyorum.
Yine mekansal planlama açısından artık bizim bir deprem ülkesi ve yaşadığınız coğrafyanın %92’si her an kırılmaya namzet ve donların üzerinde bulunuyor. O nedenle Bugün artık bölgelerimizde 1/ 25 bin ölçekli imar planlarımızın haritalarımızın hazırlanması ve yeni oluşacak olan yerleşim yerlerimizin de riski en azaltacak seviyeye dönmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
“Ahmet Akın Enerji’ye Merakını Biliyoruz”
konuşmasında Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ın geçmiş dönemlerde enerjiye merakının olduğunu ve bu alanda çalışmalar gerçekleştirdiğini bildiğini ifade eden Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeyrek; “31 Mart seçimlerinde seçim sürecinde sevgine Ahmet Akın başkanımızla ve diğer başkanlarımıza çok sık bir araya geldik Ben enerji ile ilgili bir konu gündeme geldiğinde her zaman Sayın Akın’ın Bu konularla ilgili çalışmasına hep takdirle izlemişsinizdir ama onu enerjiye olan merakının büyük bir çoğunluğu da kendi bünyesinde taşındı dinamizm ve enerjiden kaynaklanıyordu.
O nedenle Sayın Akın’ın önderliğinde Önümüzdeki dönemde Balıkesir’imizde hem mekansal planlama açısından hem riskli yapıların dönüştürülmesi açısından hem tarımsal üretimin çağın ötesine çıkacak bir Ar-ge ve Dijital dönüşümle birlikte üretim alanlarının arttırıldığı hayvancılık ile tarımın birlikte büyüdüğü, Balıkesir’imizin sadece kendisini değil bütün ülkemizi ve dünyayı besleyen bir büyük merkeze dönüşeceğine yürekten inanıyorum” diye konuştu.