DOLAR 32,4736 0.11%
EURO 34,8821 0.38%
ALTIN 2.431,20-0,29
BITCOIN 2020661-2.73202%
Balıkesir
13°

HAFİF YAĞMUR

13:06

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
DEPREM VE SEÇİM SONRASI EMLAK PİYASASI

DEPREM VE SEÇİM SONRASI EMLAK PİYASASI

ABONE OL
Haziran 14, 2023 13:07
DEPREM VE SEÇİM SONRASI EMLAK PİYASASI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bandırma Emlak sektörünün tecrübeli isimlerinden İmren Emlak’ın sahibi Ercan Gedik ile güncel emlak piyasasını konuştuk.

Türkiye’de halihazırda devam eden konut krizi, güncel döviz kurları, TL’nin değer kaybı, seçimler ve Kahramanmaraş’ta meydana gelen, 11 ilde büyük yıkıma sebep olan depremle birlikte konut kira ve satış fiyatlarında önlenemez bir artışı da beraberinde getirdi. Biz de şehrimizin önemli isimlerinden İmren Emlak’ın sahibi Ercan Gedik ile sizler için güncel emlak piyasasını ve Bandırma’daki durumu konuştuk.

DEPREM VE SEÇİM SONRASI EMLAK PİYASASI

  • Şu anki emlak piyasasını nasıl değerlendirirsiniz?

“Genel olarak bir durgunluk var. Doların durumundan dolayı. Piyasaya belirsizlik hakim. Seçimlerin sonuçlanması istikrar ve güven ortamı açısından iyi oldu fakat hala piyasaya yansımadı. Ama umutluyuz. Böyle dönemler hep olur, işler elbet açılacaktır.”

  • Güncel ekonomik durumun piyasaya yansıması hakkında ne düşünüyorsunuz?

“Tabi ki etkiliyor. Ben altmış yıldır ticaretle uğraşıyorum. Evet zor bir dönemdeyiz ama işlerin düzeleceğini umuyoruz. Şu an faiz artırımı konuşuluyor mesela ama bu durum bizi pek etkilemez. Politikalar netleştikçe güven ortamı mutlaka sağlanacaktır.”

  • Emlakçılıktaki en önemli şey sizce nedir?

“Kesinlikle ”güven”. Maalesef bu işte kaçak, hırsızlık, dolandırıcılık çok. İnsanlar güvenmek istiyorlar. İşini layığıyla yapan çok az insan ve firma var. Güven esaslı olan bu ticaret nedeniyle devlet son dönemde yeni bir düzenlemeye gitti. Bu kapsamda emlak ve emlak komisyonculuğu yapan şahıs yada firmalara ‘Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi’ alma zorunluluğu getirildi. Burada alıcı ve satıcıların dikkat etmesi gereken husus alım-satım yapmaları halinde emlak komisyoncularının bu belgeye sahip olup olmamalarına bakmak. Diğer yandan hem komisyoncu hem de müşteri arasında sözleşme yapılmalı. Müşteriler genellikle sözleşme yapmak istemiyor. Ancak bu durum kendileri açısından da önem arz ediyor.”

  • Sizce neler yapılmalı?

”Sektörde ticari ahlak yok.” Takip, denetleme ve yaptırım gerekli. Bunlar olmadıkça bu sektör kontrol altına alınamaz. Üç kağıtçı ve sahtekar çok! Emlakçının hakkı %2 mal sahibi, % 2 de alıcıdan olmak üzere toplamda %4 tür. Fazlası dolandırıcılığa girer. Haksız kazanca girer.”

deprem ve seçim sonrası emlak piyasası

  • 6 Şubat depremi piyasayı nasıl etkiledi? Hem alıcı, hem mal sahibi, hem de emlakçılar açısından durumu nasıl değerlendirirsiniz?

”Deprem piyasayı bayağı etkiledi. Müstakil evlere çok büyük talep artışı oldu. İnsanlar eskisi gibi değil, bilinçlendi. Konut bakarken direkt binanın yaşını soruyorlar, alt katında mağaza var mı diye soruyorlar. Bunun dışında eskiden TOKİ beğenilmezdi şu an herkes TOKİ den ev soruyor. Ama Bandırma TOKİ’de ev yok şu an.”

Eski binalar bir an önce elden çıkarılmak isteniyor, rayiç bedelinin çok altında satmak isteyenler de var. Bir başka konu ise insanlar binalarının depreme dayanıklılığını kontrol ettirmek istemiyorlar. Karot dahi aldırmıyorlar. Binanın depreme dayanıksız çıkması durumunda gidecek başka yerleri yok. Maddi durumu elvermeyen insanlar hiçbir şey olmamış ve olmayacak gibi evlerinde oturmaya devam ediyorlar. Burada iş belediyelere düşüyor. Yetki onlarda.

  • Bandırma özelinde durumlar nasıl?

Birinci derece deprem bölgesinde bulunmamıza rağmen Bandırma‘da kentsel dönüşüm oranı maalesef düşük. İnsanlar evlerinden çıkmak istemiyor, belediyelerde de para yok. Yetkililerin bir an önce duruma el atması gerekiyor.

Bunun dışında Bandırma’da şu an yeni konut üretimi çok çok az. Talep var ama üretim yok. Bu nedenle konut fiyatları aşırı derecede artmış durumda. Piyasa biraz daha netlik bekliyor. Onlar bekliyor. Biz de bekliyoruz” diye konuştu.

KONUT TALEBİNDEKİ GERİLEMEYLE EMLAKÇILAR DURGUNLUK YAŞIYOR

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.