Devrim Erbil Üzerine Söyleşi
485. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali kapsamında, ünlü sanatçı Devrim Erbil ve onun sanatı hakkında bir söyleşi gerçekleştirildi. Fatih Sergi Salonu’nda devam eden ‘Bir Müzeye Doğru’ sergisi ise Erbil’in eserlerine ev sahipliği yapıyor ve büyük bir ilgiyle karşılanıyor.
Devrim Erbil’in ani rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı, Sanat Danışmanı Mahmut Nüvit Doksatlı’nın anlatımıyla Fatih Sergi Salonu’nda düzenlenen söyleşiyi, sanatseverler ilgiyle takip etti. Devrim Erbil'in Türkiye'nin sanat ve kültürü için ne anlama geldiğinin konuşulduğu söyleşide, Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali için Manisa'da açılan Devrim Erbil sergisinin önemi ele alındı.
Devrim Erbil’in üslubunun erken yaşta başladığını belirten Mahmut Nüvit Doksatlı, “Bu seviyede bir sergi kolay bulunmuyor. Devrim Erbil Vakfı da çok memnun serginin sonuçlarından. Devrim Erbil, burada olmayı çok istiyordu ve çok büyük heyecanına rağmen ani rahatsızlaştığı yüzünden gelemedi. Kendisine geçmiş olsun. Büyük bir dünya kültürü var bu sanatın. Evrensel kültüre dair hisleri var. Devrim Erbil’in resimleri 18 yaşında akademiye geldiğinde hocalar şaşırıyor. Burada bir şey var. Olağanüstü bir şey var, diğerlerine benzemiyor. Erken üsluplaşma dedikleri. Ama bu üsluplaşma gayretinden değil beraberinde getirdiği bir şey. Devrim Bey de bu başlamış. O kendinde olan şeyin üzerine gitti” dedi.
Devrim Erbil hakkında “Cumhuriyetin şefkatli kollarında yetişmiş bir insan” deyimini kullanmayı tercih ettiğini söyleyen Doksatlı, “Dilinden düşürmediği Balıkesir’deki hocası, Devrim Erbil’i, o çocuğu seçebiliyor. Onu sanata yönlendirecek bir bilgisi, görgüsü var. Bunun sayesinde bir komiserin oğlu, bir öğretmenin oğlu, bir kasabalı; Devrim Erbil oluyor. Ulusal kültürümüzün inşasındaki yerini almış oluyor” ifadelerini kullandı.
(Hibya)