Türkiye’nin görüntüleme uydusu İMECE bugün saat 09.47’de başarıyla fırlatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İMECE yer gözlem uydusu uzaya fırlatılma törenine gönderdiği video mesajda Milli Uzay Programı hakkında açıklamalarda bulundu.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) UZAY tarafından tasarlan İMECE’nin uzaya fırlatılması daha önce 3 kez hava muhalefeti nedeniyle ertelendi. Uzayda 5 yıl süre görev yapması planlanan İMECE, 4’üncü denemede ABD’de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden yörüngesine fırlatıldı.
Ankara’da ODTÜ Yerleşkesi’ndeki TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nden fırlatma anını izlemek üzere Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler katıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank törene telefonla bağlanarak emeği geçenlere teşekkür etti.
“TÜRKİYE’YE STRATEJİK GALİBİYETLER KAZANDIRACAK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan Recep Tayyip Erdoğan törene videolu mesaj göndererek Milli Uzay Programı’nı anlattı ve emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti:
“Mühendislerimizin yıllardır gece-gündüz üzerinde titizlikle çalıştığı İMECE yer gözlem uydusunu sabahın erken saatlerinde uzaya uğurladık. Türkiye’ye stratejik kabiliyetler kazandıracak bu uydumuzun tasarımından üretimine, uzaya fırlatışına kadar bütün aşamalarında emeği geçen herkesi canı gönülden tebrik ediyorum. Ülkemizi küresel teknoloji liginde en üst sıraya çıkarmayı amaçlayan milli teknoloji hamlemizin meyvelerini tek tek topluyoruz. Uzay ve havacılık teknolojilerine yatırım yapmayı vazgeçilmez bir stratejik öncelik olarak görüyoruz. Önümüzdeki dönemde jeopolitik rekabetin sadece dünyada değil, uzayda da devam edeceği anlaşılıyor. Şu anda birçok gelişmiş ülke kritik ve stratejik önemde gördüğü uzay alanına yatırım yapıyor. Küresel uzay ekonomisinin büyüklüğü, 2009’da 45 milyar dolarken, 2021’de 469 milyar dolara ulaştı. Bu rakamlar günden güne artıyor. Türkiye olarak biz de sürekli vites yükseltiyoruz.”
“İMECE TÜRKİYE YÜZYILI’NIN HABERCİSİ”
Erdoğan, jeopolitik rekabetin uzayda da devam edeceğini belirtirken Türk vatandaşının da uluslararası uzay istasyonuna yolculuğunun adımlarının atıldığını söyledi; “Uzman mühendislerimiz, güçlü sanayi kapasitemiz, sayıları giderek artan filiz şirketlerimiz, yetenekli bilimin insanlarımız ve en büyük güvence kaynağımız olan Teknofest gençliği ile sağlam bir birikime sahibiz. TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nün kurulmasıyla yetkin insan kaynağımızın yetiştirilmesine hız verdik. Bundan 3 sene önce Türkiye Uzay Ajansı’nı kurarak uzay çalışmalarında farklı bir evreye geçtik. Halihazırda kendi uydularımızı geliştirmekten ay yüzeyine araç göndermeye, bir Türk vatandaşını uluslararası uzay istasyonuna yolcu etmekten uzay sanayisi ekosistemine kadar her alanda ülkemizi hak ettiği konuma getirecek adımları birer birer atıyoruz. Bugüne kadar yörüngeye gönderdiğimiz 8 haberleşme uydumuzdan 3’ü görev süresini başarıyla tamamladı. Diğer 5 haberleşme uydumuz ise aktif olarak ülkemize hizmet ediyor. Bugün de ülkemizin ilk yüksek çözünürlüklü uydusu İMECE’yi Türkiye Yüzyılı’nın habercisi olarak büyük bir gururla uzaya yolcu ettik” dedi.
“PEK ÇOK ALANDA GÖZÜMÜZ OLACAK”
İMECE’nin yerli ve milli olduğuna vurgu yapan Erdoğan konuşmasına; “İMECE uydusuyla bir gözlem uydusu için gereken tüm alt sistemlerin tasarım, üretim, montaj, entegrasyon ve testlerini kendimiz yaptık. Uçuş bilgisayarı ve haberleşme sistemleri gibi kritik uydu teknolojilerini yerli ve milli imkanlarla geliştirdik. Geliştirdiğimiz yüksek çözünürlüklü elektro-optik kamera ile sadece Türkiye üzerinden değil, dünyanın herhangi bir coğrafyasından görüntüler elde edebileceğiz. İMECE uydusu, görüntü çözünürlüğü, haberleşme hızı ve manevra kabiliyeti açısından Türkiye’nin en gelişmiş yer gözlem uydusu olacak. Bu proje ile gelecekte üretilecek milli yer gözlem uyduları için ihtiyaç duyulacak tüm altyapı ve kabiliyetleri elde ettik. İMECE uydusu, milli savunma, afet yönetimi, tarım, ormancılık, çevre ve şehircilik başta olmak üzere pek çok alanda gözümüz olacak. Birileri teknolojiyi sanal konferans bağlantılarıyla arayadursun, biz kritik teknolojileri üretip, ihraç edip, hatta uzaya gönderiyoruz. İnşallah Türkiye Yüzyılı’nda onların hayallerinin bile ulaşamadığı daha nice hedefi, nice projeyi gerçeğe dönüştürmeye devam edeceğiz” açıklamalarıyla devam etti.
Cumhurbaşkanı @RTErdogan’ın, İMECE yer gözlem uydusu uzaya fırlatılma törenine gönderdiği video mesaj pic.twitter.com/SN44Ur0MxY
— T.C. Cumhurbaşkanlığı (@tcbestepe) April 15, 2023
İMECE GÖREVİ İÇİN YOLCULUĞUNA BAŞLADI
Milli imkanlarla geliştirilen yer gözlem uydusu İMECE, BİLSAT, RASAT ve Göktürk-2 uydularından edinilen tecrübelerle donatılmıştır. Ayrıca, Türkiye’de ilk kez üretilen metre altı çözünürlüğe sahip elektro-optik uydu kamerası, TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilerek İMECE’ye entegre edildi.
Boyutları 2 metre x 3,1 metre ölçüsünde, yaklaşık 700 kilogram ağırlığındaki İMECE, 680 kilometre yükseklikte güneşe eş zamanlı yörüngede konumlanacak ve tasarım ömrü olan 5 yıl boyunca ülkemize hizmet verecek. Hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda faaliyet gösterecek ve dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.
Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından koordine edilen, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve TÜBİTAK 1007 programı ile desteklenen proje kapsamında geliştirilen İMECE, yörüngedeki testlerini tamamlamasının ardından, İMECE Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil edilecek.
İMECE Projesi kapsamında, elektrikli itki sistemi, güneş algılayıcı, yıldız izleyici, tepki tekeri, küresel konumlandırma sistemi alıcısı, manyetometre, X bant haberleşme ekipmanı ve antenleri, S bant haberleşme ekipmanları ve antenleri, güç düzenleme ve dağıtım ekipmanları, uçuş bilgisayarı, uçuş yazılımları, yer istasyonu anteni ve yer istasyonu yazılımlarının tümü, yerli olarak geliştirildi. Bu şekilde, Türkiye sıfırdan yer gözlem uydusu ve yer istasyonu alt sistemlerinin tasarlanıp üretilebileceği bir ülke konumuna geldi.