Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; Belediye Başkanı Mesut Ergin, bazı yayın kuruluşlarında çıkan, “Cunda Adası’nda yer alan ve Girit ile Midilli’den göç eden birinci kuşak mübadillerin mezarlarını barındıran tarihi alanın üzerine Ayvalık Belediyesi’nce otopark yapılmak isteniyor” şeklindeki haberlere yönelik açıklamalarda bulundu.
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin yaptığı açıklamada, söz konusu alanda mübadelenin ilk yıllarında Cundalı vatandaşların defin edildiğini ancak daha sonra uzun yaklaşık yüz yılı aşkın bir süreçte defin işlemi yapılmadığını vurgulayarak, “Bu alan; 1982 yılında İller Bankası aracılığıyla yapılan Ayvalık imar planlarında da orası ticaret alanı olarak gösterilmiş, daha sonra 90’lı yıllarda yine bir revizyon çalışması olmuş. Yine Ayvalık genelindeki imar planında bu alan yine bir ticaret alanı olarak bırakılmıştır” dedi.

“CUNDA ADASI’NDAKİ ARAÇ TRAFİĞİNİ RAHATLATMAYA YÖNELİK BİR KATKI SAĞLANABİLİR Mİ?’ DİYE DÜŞÜNDÜK, BUNDAN VAZGEÇTİK”
Söz konusu alanda bugüne kadar kaç tane defin işleminin yapıldığına ilişkin herhangi bir bilginin olmadığının altını çizen Başkan Ergin, “Biz; şu an defin işlemlerinin yapılmadığı bu alanda, belediye olarak ailelerle birlikte onlarda izin alınarak, savcılık kanalıyla yani resmi yöntemlerle buradaki mevtaları mevcut mezarlığa taşımıştık zaten. Çünkü imar planında da bu alan ticaret alanı göründüğü için, biz yine geçmişte dedelerinin defnedildiği ailelerle sorduk soruşturduk. Çünkü bu alanda çoğu mezar da kaybolmuştu. Bu alan şu anda boş olduğu için orası yöre sakinlerinden de burasının bir şekilde kullanılması gerektiğine yönelik talepler alıyorduk. Bunun üzerine, özellikle turizm sezonunun en yoğun olduğu yaz aylarında ‘Cunda Adası’ndaki araç trafiğini rahatlatmaya yönelik bir katkı sağlanabilir mi?’ şeklinde bir düşünceye girdik.
O alanda herhangi bir yapılaşma yapmadık. Herhangi bir temel atmadık. Herhangi bir inşaat ya da yapılaşma gibi bir düşüncemiz olmadı. Sadece sezonluk olarak bir araç parklanma alanı olarak kullanılabilir mi diye düşünmüştük. Bu düşünceyle yaklaşık 10 gün önce, oraya sadece toprak atıp, alanı düzleştirmiştik. Vatandaşlarımızdan da, ‘Burası eski bir mezarlıktır. Burada büyüklerimiz yatıyor.’ şeklinde geri bildirimler alınca da, bu alandaki faaliyeti durdurduk. Bu yüzden de bu alanda herhangi bir inşaat niteliğinde bir faaliyetimiz de yoktu. Bizim atalarımıza olan hassasiyetimiz ortadır. Bu asla sorgulanamaz.” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞLARIMIZIN TALEPLERİNE GÖRE O BOŞ ALANI DEĞERLENDİRECEĞİZ”
Cunda halkının söz konusu bölgenin mezarlık alanı olduğunu iddia etmesinin ardından, bu alanı kullanma konusunda ısrarcı olmadıklarının altını çizen Mesut Ergin, “Şu an orada herhangi bir kullanım yok. Orayı da; herhangi bir araç veya şahıs kullanmasın diye zincir çektik ve kapattık. Şu an o olan boş olarak bırakıldı. Bizim için halkımızın talepleri önemli. Eğer vatandaşlarımız o alanın, mezarlık olarak kullanılmasını istiyorsa, burasını mezarlık olarak da kullanabiliriz. Tamamen vatandaşlarımızın taleplerine göre o boş alanı değerlendireceğiz. Demin de ifade ettiğim gibi bu alan şu anda hiçbir şekilde kullanılmıyor.” diye konuştu.