İYİ Parti Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ömer Öztürk, hayvancılıktaki yanlış politikalardan dolayı üreticilerin artan maliyetlerden şikâyetçi olduğunu, vatandaşın ise sağlıklı beslenemediğini vurguladı.
İYİ Parti Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ömer Öztürk, besicilerin ve büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin artan maliyetlerden şikâyetçi olduğuna dikkat çekti. Geçen yıl 50 kilosu 120 lira olan hayvan yeminin bu yıl 300 liraya çıktığını söyleyen Öztürk, hayvancılığın yapılacak bir iş olmaktan çıktığını ifade ederek “Hayvan besicileri para kazanamıyor, tüketiciler et tüketemiyor. Hükümet hayvancılıktaki bu krizi saklamak için Türkiye’nin hayvan sayısında Avrupa birincisi olduğunu iddia ediyor fakat gerçekler öyle değil.” dedi.
“TÜRKİYE VE AVRUPA BİRLİĞİ HAYVANCILIK ALANINDA AYNI DEĞERLENDİRİLMEMELİDİR”
Büyükbaş hayvan sayısının 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 0,7 azalışla 18 milyon 36 bin, küçükbaş hayvan sayısının ise yüzde 6,3 artışla 57 milyon 519 bin olduğunu söyleyen Öztürk, “Türkiye bu değerle Avrupa birincisi oluyor. Türkiye’yi 54 milyonla İspanya, 42 milyonla Almanya izliyor fakat toplam hayvan varlığının türlere dağılımı Avrupa Birliği ve Türkiye’de oldukça farklıdır. Kesinlikle aynı değerlendirilmemelidir.” dedi.
“TÜRKİYE’DE 100 KİŞİYE DÜŞEN HAYVAN BİRİMİ 22’DİR”
Türkiye’de hayvan varlığının yüzde 73’ünün küçükbaş ve yüzde 27’sinin büyükbaş olduğunu, Avrupa Birliği’nde ise yüzde 47 domuz, yüzde 27 büyükbaş ve yüzde 26 küçükbaştan oluştuğunun bilgisini veren Öztürk, “Bu verilere göre büyükbaş hayvanın standart canlı ağırlığı 500 kilogram alınıyor ve 1 birim sayılıyor. Diğer hayvanların canlı ağırlığı bir faktörler çarpılarak bu birime (BBHB) dönüştürme için sığırda kültür ırkı 1.0, melez ırklar 0.75, yerli ırklar 0.50, koyun 0.10 keçi ise 0.08 faktör ile çarpılıyor. Domuz için bu faktör 0.33 alınmıştır. Bu kritere göre AB’nin hayvan varlığı yaklaşık 147 milyondur. Fransa 25 milyon, Almanya 22 milyon, İspanya 18 milyon ve Türkiye ise 17 milyonla 4’üncüdür. Bu yolla hesaplanan hayvan varlığı Türkiye’de 100 kişiye düşen hayvan birimi 22’dir.” dedi.
“TÜRKİYE’DE KİŞİ BAŞINA YILLIK 25 KG ET DÜŞÜYOR”
Türkiye’nin hayvan varlığı açısından ancak 19. sırada yer alabileceğini vurgulayan Öztürk, sırayı yükseltmek için yerli üreticinin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Verilere göre yıllık kişi başına düşen et tüketiminin Almanya’da 60 kilogram, İspanya’da 94 kilogram, Amerika’da ise 120 kilogram olduğunu aktaran Öztürk, “Türkiye’de yıllık kişi başına et tüketimi ise sadece 25 kilogramdır.” dedi.
“TARIM VE HAYVANCILIKTA YANLIŞ POLİTİKA İZLENİYOR”
20 yıllık tarım ve hayvancılıktaki yanlış politikalardan dolayı Türkiye’de yaşayan vatandaşların sağlıklı beslenemediğini belirten Öztürk, etin sağlık konusundaki etkilerini şu şekilde aktardı:
“Türk insanının yeterli eti tüketememesi çocukların gelişiminde olumsuzluğa yol açmaktadır. Kırmızı ette B6, B12 gibi vitaminlerin bulunmasıyla beraber çocukların gelişimini desteklemektedir. Gelişim döneminde olan çocuklar için kırmızı et zihinsel ve fiziksel olarak da katkı sağlar. Protein ihtiyacının da proteini en yüksek oranda içeren kırmızı et tüketimiyle karşılanması gerekir. Zeki ve sağlıklı nesiller yetiştirilebilmek için mutlaka insanlarımızın ete ulaşımını kolaylaştırmamız gerekmektedir.”
“VATANDAŞIMIZ ARTAN FİYATLARDAN DOLAYI KURBAN KESEMİYOR”
Artan maliyetlerden dolayı vatandaşın aldığı maaşla kurban kesemediğini bu sebepten dolayı ibadetini yerine getiremediğine değinen Öztürk, “Dini vecibelerinizden olan kurban ibadetini bile fiyatların yüksek olmasından dolayı insanlarımız yerine getirememektedir. Emekliye verilen bayram ikramiyeleri ile önceki yıllarda bir kurban alabiliyorken şu an ancak üçte biri karşılanabiliyor. Hayvan üreticisi girdi fiyatlarının yüksekliğinden para kazanamamakta, tüketici de alım gücünün azalmasından et tüketememektedir. Bu yanlış politikalardan bir an önce dönülüp üretici desteklenip Türkiye’deki et tüketimini arttırmalıyız.” şeklinde konuştu.
Haber: Belit PEKTEZEL