DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22399451.06558%
Balıkesir
26°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
Gayrimenkulde Vergi Düzenlemesi: Tapu ve Emlak Vergilerinde Değişiklik

Gayrimenkulde Vergi Düzenlemesi: Tapu ve Emlak Vergilerinde Değişiklik

Hükümet, gayrimenkul alım-satım işlemlerinde vergi kaybını önlemek amacıyla yeni bir düzenleme yapıyor. Artık emlak vergileri ve tapu harçları, emlak vergisine esas değer değil, bölgesel rayiç bedel üzerinden hesaplanacak. Taslak çalışma Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunuldu.

ABONE OL
Haziran 20, 2024 14:39
Gayrimenkulde Vergi Düzenlemesi: Tapu ve Emlak Vergilerinde Değişiklik
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Vergi Düzenlemesi Neleri Kapsıyor?

Ekonomi yönetimi, gayrimenkul ve arsaların gerçek değeri üzerinden vergilendirilmesi için önemli bir çalışma başlattı. Bu kapsamda hazırlanan 100 maddelik taslak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacak.

Satış Yılına Bakılmaksızın Vergi Alınacak

Yeni düzenlemeye göre, gayrimenkul veya arsa satışlarından elde edilen kazançlar artık herhangi bir yıl sınırlaması olmadan gelir vergisine tabi tutulacak. Daha önce 5 yıl geçtikten sonra yapılan satışlarda vergi alınmıyordu. Bu düzenleme ile şehirleşmenin yarattığı arsa ve imar rantı da vergilendirilmiş olacak.

Tapuda Gerçek Satış Bedeline Geçiliyor

Taslak çalışmanın en önemli maddesi, bölgesel rayiç bedel uygulaması. Devlet, taşınmaz satışlarından elde edilen gelirlerin gerçek değeri üzerinden vergilendirilmesi için yeni bir sistem devreye sokacak. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne entegre bir gayrimenkul değer bilgi merkezi kurulacak ve tapudaki işlemler bu merkezdeki bilgilere ve taşınmazla ilgili ekspertiz raporuna dayanarak yapılacak.

Belediye Değil Devlet Belirleyecek

Bölgesel rayiç bedeller tespit edilerek, tapu harcı ve emlak vergisi ödemeleri bu bedeller üzerinden gerçekleştirilecek. Yeni düzenleme, yürürlüğe girdikten sonra tapuda yapılacak işlemleri kapsayacak. Böylece, alım-satımlarda belediyelerin değil, devletin belirlediği rayiç bedeller baz alınacak. Bu düzenleme ile milyonlarca taşınmazın rayiç bedel üzerinden ödediği vergiler ciddi oranda artacak.

Hükümetin Vergi Düzenlemesi

Hükümet, gayrimenkul ve arsa alım-satımlarında vergi kaybını önlemek ve gerçek değerler üzerinden vergilendirme sağlamak amacıyla yeni bir düzenleme hazırlıyor. Bu düzenleme, hem taşınmaz satışlarından elde edilen gelirlerin hem de arsa ve imar rantlarının vergilendirilmesini hedefliyor.

Vergi Düzenlemesinin Detayları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulan taslak çalışmada, emlak vergileri ve tapu harçlarının artık emlak vergisine esas değer değil, bölgesel rayiç bedel üzerinden hesaplanacağı belirtiliyor. Ekonomi yönetimi, bu düzenlemenin vergi kaybını önleyerek devlet gelirlerini artırmayı amaçladığını ifade ediyor.

Tapuda Gerçek Değer Üzerinden İşlem

Yeni düzenlemeye göre, gayrimenkul veya arsa satışlarından elde edilen kazançlar artık herhangi bir yıl sınırlaması olmadan gelir vergisine tabi tutulacak. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne entegre edilecek gayrimenkul değer bilgi merkezi ile taşınmazların gerçek değerleri belirlenecek ve tapudaki işlemler bu değerlere dayanarak yapılacak.

Bölgesel Rayiç Bedel Uygulaması

Devlet, belediyelerin belirlediği rayiç bedeller yerine, bölgesel olarak belirlenmiş rayiç bedeller üzerinden vergilendirme yapacak. Bu sayede alım-satım işlemlerinde gerçek değerler baz alınarak vergi kaybının önüne geçilecek. Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte, tapuda yapılacak işlemler de bu yeni sisteme göre gerçekleştirilecek.

Bu düzenleme ile milyonlarca taşınmazın rayiç bedel üzerinden ödediği vergiler ciddi oranda artırılacak. Bu sayede, hem devlet gelirleri artacak hem de gayrimenkul piyasasında daha şeffaf bir vergi sistemi oluşturulmuş olacak.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.