Ali Kopuz, gıda güvenilirliğinin sadece gıda sektörüyle sınırlı olmadığını, tüm insanlığı doğrudan ilgilendirdiğini belirtti. Kopuz, “Standart ve yönetmeliklere uygun, kaliteli ve sağlıklı gıda üretimi, doğru bilgi veren etiketler ve sağlıklı ambalajlama güvenilir gıdanın bir yönü. Ayrıca, gıda arz güvenliği ile birlikte ele alınması gereken bir konu.” dedi.
Gıda Arz Güvenliği ve Güvenilir Gıda
Güvenilir gıdanın, gıda arz güvenliği ile birlikte ele alınması gerektiğini vurgulayan Kopuz, yeterli gıda arzının sağlanamadığı bir dünyada güvenilir gıdaya erişimin de mümkün olamayacağını ifade etti. Bu nedenle topyekûn bir mücadele gerektiğini belirten Kopuz, “Üretici, tüketici, gıda sanayii, perakendeci, üniversiteler, STK’lar ve kamu otoritelerine büyük sorumluluk düşmektedir.” dedi.
İstanbul Ticaret Borsası’nın Rolü
İstanbul Ticaret Borsası olarak güvenilir gıda konusuna büyük önem verdiklerini söyleyen Kopuz, yaptıkları açıklamalar ve düzenledikleri toplantılarla bu konuya dikkat çektiklerini belirtti. Kopuz, “Güvenilir Ürün Platformu ile gerçekleştirdiğimiz toplantılarda bu konuyu merkeze alıyor ve kamuoyu oluşturmaya çalışıyoruz. Bu ayki ‘Borsa Meydanında Sektörler Konuşuyor’ toplantımızda ‘Türkiye’de Ürün Güvenliği’ konusunu ele alacağız.” dedi.
Küresel Sorunlar ve Gıda Güvenilirliği
Bu yıl Dünya Gıda Güvenilirliği Günü’nün teması Birleşmiş Milletler tarafından “Beklenmeyen durumlara hazırlıklı olmak” olarak belirlenmiştir. Kopuz, sanayileşmiş zengin ülkelerde güvenilir gıda ve israfın öne çıktığını, fakir ülkelerde ise yeterli gıda ve gıda kaybının büyük bir sorun olduğunu vurguladı. Gazze gibi bölgelerde ise temel gıdalara ulaşmanın bile zor olduğuna dikkat çekti.
Sürdürülebilir Üretim ve Adil Paylaşım
Kopuz, insanlık tarihinin kaynakların paylaşım mücadelesi üzerine kurulu olduğunu belirterek, “Güvenilir gıdadan, sürdürülebilir üretim ve adil paylaşımın ayrı düşünülemeyeceği bilinciyle gıda çözümleri üretmemiz gerekiyor.” dedi.