DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2052765-1.63142%
Balıkesir
20°

KAPALI

20:03

AKŞAMA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
İstanbul Ticaret Borsası Başkanı, “Dünya Zor Bir Dönemden Geçiyor”

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı, “Dünya Zor Bir Dönemden Geçiyor”

ABONE OL
Mart 24, 2024 18:32
İstanbul Ticaret Borsası Başkanı, “Dünya Zor Bir Dönemden Geçiyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Mart ayı Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, dünyanın zor bir dönemden geçtiğine dikkat çekti. Kopuz, küresel ölçekte enerji, silah ve gıda alanlarında artan stoklara vurgu yaparak, “Tüm dünya üç şey stokluyor; enerji, silah ve gıda. Bu zorlu bir dönemin arifesinde olduğumuzun göstergesi… Türkiye olarak hazırlıklı olmalı, özellikle tarım konusundaki sorunlar için hızla harekete geçmeliyiz” dedi.

Kopuz’un açıklamalarına göre, savunma, enerji ve gıda alanlarındaki yatırımlar görülmemiş düzeyde artıyor. Küresel çapta yaşanan Rusya – Ukrayna savaşı, bölgesel çatışmalar ve iklim sınamaları gibi faktörler, gıda arz güvenliğini tehdit ediyor. Özellikle Karadeniz tahıl koridorunun işlevini yerine getirememesi ve iklim sorunları, tarımsal kuraklık tehlikesini artırıyor.

Küresel Ekonomideki Değişimler

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, küresel ticarette rekabetin giderek arttığına da dikkat çekti. Yüksek faiz ortamında, ABD, Avrupa ve Çin ekonomilerinin zayıf seyrettiğini belirtirken, Hindistan’ın nüfus avantajını ve yeni ticaret yollarını kullanarak küresel ekonomideki payını artırmaya devam ettiğini, Çin’e alternatif bir üretim üssü olma yolunda ilerlediğini ifade etti.

Gıda Sektöründe Rekabet Avantajı Korunmalı

Gıda ürünlerinin ihracatının sürekli arttığını hatırlatan Kopuz, tarımın yurt içinde gıda, yurt dışında ise döviz anlamına geldiğini vurguladı. Ancak, fiyat avantajını korumanın önemine değinerek, özellikle süt ürünlerinde fiyat avantajında yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Enflasyon ortamının toplum refahını etkilediği gibi, üretici maliyetlerindeki artışın uluslararası ticaretteki rekabet gücüne zarar verdiğini ifade etti.

Çözüm Önerileri

Kopuz, enflasyonla mücadelede kararlılıkla hareket edilirken, tarımsal yatırım ortamının iyileştirilmesi için büyük yatırımların yapılmasının önemine işaret etti. Aynı zamanda, aile çiftçiliğinin desteklenmesi ve ileri teknoloji kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Yüksek verimli ve düşük maliyetli üretimin, gıda enflasyonunun çözümü için doğru yol olduğunu vurguladı ve küresel rekabette bir adım önde olmanın sağlayacağı avantajlara dikkat çekti.

HABER MERKEZİ

“Japonlar Türk Lezzetlerine Hayran Kaldı “

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.