DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20573522.7983%
Balıkesir
12°

HAFİF YAĞMUR

21:44

YATSIYA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Balıkesir’in Havran ilçesinde yer alan eski molibden madeni sahası, yapılan çalışmalarla 300 dönümlük lavanta bahçesine dönüştürülüyor.

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, Edremit Orman İşletme Müdürlüğü ve Edremit Orman İşletme Şefliği bünyesindeki Havran Tepeoba Kırsal Mahallesi sınırlarında yer alan maden sahası, 600 dönümlük alanda rehabilitasyon çalışmalarıyla yeniden canlandırılıyor. Bölge, doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve tarımsal üretimi ile tanınmaktadır. Ancak, özellikle maden endüstrisi ile ilgili yaşanan çevresel sorunlar bölgede sıkça gündeme gelmektedir.

MADEN SAHASI YENİDEN YEŞİLLENDİRİLECEK

Bu nedenle, bölgedeki kapatılan maden sahalarının doğal ortama uygun olarak geri kazandırılması, çevre ve doğal yaşamın korunması açısından oldukça önemlidir. Bu amaçla, Havran Tepeoba Kırsal Mahallesi sınırlarında yer alan eski molibden madeni sahası, yeşil bir alan haline getirilerek bölgenin doğal yaşamına katkı sağlamayı hedeflemektedir. Madenin havuz bölgesinde 300 dönümlük alanda yaklaşık 160 bin lavanta fidanı toprakla buluşturuluyor. Ayrıca, bu alana 30 bin adet adaçayı fidanı dikimi gerçekleştirilerek, bölgenin bitki çeşitliliği arttırılmaktadır. Maden sahasının geri kalan 300 dönümünde ise kızılçam fidanları dikilerek alan tekrar yeşillendirilmektedir.

Havran’daki maden sahası lavanta tarlası olacak.

ARICILIK FAALİYETLERİNE DE KATKI SAĞLAYACAK

Proje, sadece bölgenin doğal yaşamına değil, aynı zamanda Kazdağları’nda gelişmekte olan arıcılık faaliyetlerine de büyük katkı sağlamayı hedefliyor. Bölgede bulunan lavanta ve adaçayı gibi bitkiler, arıların beslenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, bölgedeki lavanta bahçesi ve diğer bitki örtüsünün artması, arıcılık faaliyetlerinin de artmasını sağlayacaktır. Tepeoba Mahalle Muhtarı Alaattin Kaçar, “Burada 300 dönüm arazi üzerine lavanta fidanı ekimi yapılıyor. İşte sabahleyin saat 8 buçuk gibi işe başlayıp günlük ortalama 45-50 kişiyle lavanta fidanı ekiyoruz. Akşam 3 gibi bırakıyoruz. Günlük ortalama kişi başı 160 civarında bir fidan ekimi yapılıyor. Toplamda ilk aşamada 90 bin tane fidan ekilecek. Güzel bir heyecan oluşturdu bizde. Hem köyümüzün hem de körfezin böyle bir böyle bir şeye, projeye girişmesi çok güzel oldu. Bölge halkı hem şu an için memnun hem de gelecekte büyüdüğünde daha da memnun kalacaklar” dedi.

LAVANTA TARLASINDA İLK HASAT

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.