Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Türkiye’nin gündeminden düşen müsilaj tehlikesinin devam ettiğini belirtti.
Denizinde dibindeki çamur akıntısı olarak bilinen müsilajın yer yer 20 cm kalınlığında olduğundan bahseden Sarı, müsilajın suyun içindeki oksijeni tükettiğini ve inorganik besin maddelerini yeniden suya vererek, müsilaj oluşumunun tekrardan zemininin oluştuğuna dikkat çekti.
Marmara Denizi Koruma Eylem Planı’nın 8 Haziran itibariyle uygulanmasının ve Marmara Denizi’nin ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edilmesiyle geçen yıla oranla bu yıl daha az müsilaj olduğunu söyleyen Sarı, ‘’Küresel iklim değişikline bağlı sıcaklık artışı devam ediyor. Atıklar hala Marmara Denizi’ne gönderiliyor. Bunu önlemediğimiz sürece müsilaj ile karşılaşma olasılığımız her yıl karşımıza çıkacak’’ şeklinde konuştu.
‘’Kuş Cennetini, cehenneme çevirmeyelim’’
Bu havzadaki göllere ve akarsulara akıtılan her bir kirliliğin Marmara Denizi’ne ulaşarak müsilaj oluşumunu tetiklediği vurgulayan Sarı, Kuş Cenneti’nin ayrı bir ekosistemi olduğunu şu sözlerle ifade etti. ‘’ Kuş Cenneti bir çevre okuludur. Harika bir yer ancak oradaki çevre yönetimi anlayışı çok yanlış. Gerçek anlamda cenneti cehenneme çevirmemeliyiz. Orada Sazan başta olmak üzere birçok kıymetli balık türü var. Bazı türler neredeyse yok denecek kadar azaldı. Minicik bir gölde 200 civarında balıkçı kayığı olması da doğru değil.’’
‘’Fakültemizi Genişleterek Deniz İnsanları Yetiştireceğiz’’
Denizcilik İşletmeleri Yönetimi, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği olmak üzere toplam 800 lisans öğrencisi bulunan Denizcilik Fakültesi’nin yanı sıra, Edincik altı bölgesinde de Denizcilik Balıkçılık Müzesi, Marmara Deniz Akvaryumu, Deniz Bilim Merkezi ve Su Sporları Ünitesi olacağından söz eden Sarı, ‘’Son yıllarda yaşadığımız ekonomik sıkıntılar o bölgeye ayrılan bütçe imkanını sınırlandırdı. Orası hem Bandırma’ya hem de Güney Marmara Bölgesi’ndeki herkese hizmet sunacak ve deniz kültürünü yaşatmaya hizmet edecek bir yer haline gelecek. Avni Kocaman Deniz Bilim Merkezi olarak faaliyet gösterecek. ‘’ dedi.