Marmara Denizi’nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından ekranlara çıkan dört deprem uzmanı, kamuoyuna birbirinden farklı açıklamalar yaptı. Kimisi “deprem riski bitti” derken, kimisi “büyük İstanbul depremi yolda” uyarısında bulundu.
6.2’lik Deprem Kafa Karıştırdı
22 Nisan 2025’te Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, özellikle İstanbul ve çevresinde hissedildi. Deprem sonrası halk arasında tedirginlik artarken, ekranlara çıkan dört farklı deprem uzmanının dört ayrı yorum yapması kafaları iyice karıştırdı.

Üşümezsoy: “Depremler Bitti, Endişeye Gerek Yok”
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, deprem sonrası yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Marmara Denizi’nde başka büyük deprem riski yok. Bölgedeki depremler bitti. Depremleri ABD yaptı gibi iddialar Allah’a şirk koşmaktır. Bu tür söylemler ideolojik teslimiyettir.”
Üşümezsoy, depremlerin yapay olarak tetiklenemeyeceğini savunarak, halkı rahatlatmaya yönelik açıklamalarda bulundu.

Naci Görür: “Bu Deprem Değil, Asıl Olan Yolda”
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, yaptığı açıklamada ise durumun tam tersine işaret etti: “Bu, Marmara’da beklenen büyük deprem değil. Asıl deprem 7’nin üzerinde olacak. Küçük depremler bu fayda stresi artırıyor ve kırılmayı tetikliyor.”
Görür, Kumburgaz fayı üzerindeki hareketliliğe dikkat çekerek, bu tür depremlerin büyük İstanbul depreminin habercisi olabileceğini söyledi.

Celal Şengör: “Büyük İstanbul Depremi Kaçınılmaz”
Deprem sonrası ekranlara çıkan bir diğer isim Prof. Dr. Celal Şengör oldu. Şengör, konuyu şöyle değerlendirdi: “Muhtemel 7 büyüklüğünde bir deprem, bu depremin 30 katı büyüklüğünde olur. 6,2’lik depremin ardından artçılar olabilir ama daha büyüğünün öncüsü olup olmadığını zaman gösterecek. 10 dakika sonra da olabilir, 10 yıl sonra da.”
Şengör, büyük İstanbul depreminin kaçınılmaz olduğunu yineleyerek, hazırlıklı olunması çağrısı yaptı.

Övgün Ahmet Ercan: “Henüz Büyük Deprem Enerjisi Birikmedi”
Deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise daha sakin bir tablo çizdi. Açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “7,2’lik bir deprem için 6 milyar gigatonluk enerji gerekir. Bu enerji henüz birikmedi. Bu yüzden ilerleyen günlerde maksimum 5,2 büyüklüğünde artçılar olabilir.” dedi. Ahmet Ercan’a göre şu an için büyük bir depremin enerjisi oluşmadı, ancak artçı sarsıntılara karşı dikkatli olunmalı.
Yoshinori Moriwaki, “Büyük depremi hızlandırmış olabilir”
İstanbul’daki 6.2 büyüklüğündeki depremin, beklenen büyük İstanbul depreminin enerjisini azaltmadığını vurgulayan Moriwaki, “Bu deprem enerjiyi boşaltmadı. Aksine, büyük İstanbul depremini biraz daha hızlandırmış olabilir” diye konuştu.

Alman Profesör Bohnhoff, “İki Senaryo Var”
İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6.2’lik deprem için Prof. Dr. Marco Bohnhoff gerçekleşebilecek 2 kritik senaryoyu paylaştı. Bohnhoff’a göre ilk senaryo 6,2’lik depremin “ana deprem” olduğu ve bundan sonra görülecek artçıların zamanla azalacağı, ikinci senaryo ise beklenen asıl büyük depremin henüz gerçekleşmediği ve bu sarsıntının onun habercisi olabileceği.