Mimarlar Odası Bandırma Temsilciliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Meclisi Üyesi Mehmet Birol Şahin’in Bandırma ilçesi, Ayyıldız Mahallesi, 2061 ada, 4 No’lu yaklaşık 203 dekar büyüklüğündeki parsel ile ilgili yaptığı konuşma üzerine basın açıklaması yaptı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Meclisi Üyesi Mehmet Birol Şahin’in Bandırma halkının dinlenme, eğlenme ve hoşça vakit geçirebileceği alanların eksikliğinden bahsetmesi ve bu sebeple Cumhuriyet Meydanı ve deniz dolgu alanlarını düzenlemek gerektiğini, bunun için de finansman ihtiyacını karşılayabilecek şekilde 2016 yılında TOKİ’den Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin satın aldığı yukarıda ada ve parsel bilgileri olan “Askeri Alan”ın 1/5.000 ve 1/1.000’lik imar durumlarının yeniden düzenlenmesi konusunu açıklaması açması üzerine Mimarlar Odası Bandırma Temsilciliği konu ile ilgili açıklamada bulundu.

“KENTSEL MESKUN (YERLEŞİK) ALAN”
Mimarlar Odası Bandırma Temsilciliği, 2021 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda parselin imar durumunun “Askeri Alan” yerine “Kentsel Meskun (Yerleşik) Alan” olarak değiştirilmesine karar verildiğini ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı tarafından gerekçe olarak Bandırma İlçesi kent silueti ile uyum gösterecek karma projeler geliştirilerek kentsel altyapının iyileştirilmesi, kentin sosyal, turistik ve ticari hayatına katkıda bulunacak fonksiyonlar oluşturarak alanın şehir ekonomisine kazandırılmasının amaçlandığı belirtildiğini açıkladı.

MİMARLAR ODASI’NDAN İTİRAZ
Mimarlar Odası Bandırma Temsilciliği , 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı plan hükümleri incelendiğinde 4. Tanımlar bölümü altında, 7. maddede “4.7. Kentsel Yerleşik Alanlar: Büyükşehir ve/veya il, ilçe ve diğer kentsel yerleşimlerin sınırları içinde var olan, içinde boş alanları barındırsa da büyük oranda yapılaşmış alanlardır.” olarak tanımlandığını ifade ederek “Bu parselde sadece 11 adet tescilli, eski, kullanılamayacak durumda yapının olduğu ve alanın tamamen boş olduğu ve yukarıda belirtilen tanıma uymadığı açıkça görülmektedir.” dedi. Bu konuya daha önce itiraz ettiklerini ve hukuki süreç başlattığını bildiren Mimarlar Odası Bandırma Temsilciliği, plan değişikliği gerekçesinde belirtilen fonksiyonlar şu şekilde aktardı:
4.31. kentsel ve bölgesel yeşil ve spor alanlar: kentte yaşayanların spor, dinlenme, gezinti ve eğlenme ihtiyaçlarına yönelik kentsel aktif ve pasif yeşil alanlar olup ayrıca fuar, panayır, festival alanı gibi her türden ürün ya da hizmetlerin teknolojik gelişmelerin bilgi ve yeniliklerin, tanıtımı, Pazar bulunabilmesi, ve satın alınabilmesi, teknik işbirliği, geleceğe yönelik ticari ilişki kurulması ve geliştirilmesi için belirli bir takvime bağlı olarak gerçekleştirilen zaman açısından sınırlandırılmış tanırım ve etkinliklerin gerçekleştirilebileceği açık ve kapalı sergileme ve satış tesislerinin yer alabileceği alanlardır. Tanımı ile daha iyi uyum sağlamaktadır.

ALT KESİM FAYDALANAMAYACAK
Bandırma’nın deniz kenarında doğu-batı yönünde gelişmiş bir şehir olduğunu belirten Mimarlar Odası Bandırma Temsilciliği, “Doğu tarafında Livatya bölgesinde şehir parkı bulunmaktadır. Batı tarafında da Ayyıldız ve Paşakent Mahalleleri tarafında bahsi geçen askeri alan ve Malta Deresi yeşil alanları yer almaktadır. Yani böylece şehrin her iki bölgesinde de halkın nefes alabileceği yeşil alan ihtiyacı karşılanabilecektir. Bu alanı yeşil alan dışında bir kullanıma açmayı bu anlamda uygun bulmuyoruz. Bu bölgeyi konut olarak kullanıma açmak, en çok ihtiyacı olan alt ve orta gelir grubunda yer alan vatandaşlarımızın barınma ihtiyacını karşılamayacaktır.” dedi. 2015 yılında yürürlüğe giren Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı doğrultusunda Bandırma ilçesi için alt ölçekli 1/5.000’lik ve 1/1.000’lik planların acil bir şekilde hazırlanması gerektiğini vurgulayan Mimarlar Odası Bandırma Temsilciliği, “Bu şekilde konut ve finansman ihtiyacının kolayca kendiliğinden çözüleceğine inanıyoruz.” şeklinde konuştu.