DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22329211.75949%
Balıkesir
29°

AÇIK

13:20

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
Muazzez Palta tüm emeklilere ve çalışanlara seslendi: “Ne BES ne TES!”

Muazzez Palta tüm emeklilere ve çalışanlara seslendi: “Ne BES ne TES!”

ABONE OL
Haziran 30, 2024 23:11
Muazzez Palta tüm emeklilere ve çalışanlara seslendi: “Ne BES ne TES!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Emekliler Dayanışma Sendikası Balıkesir temsilcisi Muazzez Palta, yakın zamanda açıklanan Orta Vadeli Program’da kıdem tazminatı hakkının kaldırılması yönündeki girişimlere tepki gösterdi. Muazzez Palta, bütün emeklileri ve çalışanları sonraki kuşaklar için bir olmaya çağırdı. 

Emekliler Dayanışma Sendikası Balıkesir temsilcisi Muazzez Palta, işçinin hakkı olan kıdem tazminatını kaldırmaya yönelik bir çalışma olan OVP’de açıklanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne tepki gösterdi.

Muazzez Palta, “Emekliler ve çalışanlar bu şekli ile yani “emeklilik” sözcüğünü kullanarak emekliye çalışana oyun içinde oyun oynanmasına asla izin vermemeli! Emeklilik yaşlılıkta güvence olması gereken bir hukuki statüdür. Ne BES te ne TES te böyle bir şey söz konusu değil. Çözüm yaşlılıkta ekonomik güvence sağlayacak sosyal risklere (hastalık, kaza, bakım hizmeti vb. durumlar) karşı emekliyi koruyacak bir emeklilik modelinin uygulanmasıdır.” dedi. 

Nedir bu TES?

87 yıllık kıdem tazminatı uygulamasının değiştirilmesi çalışmaları başladı. İşverenler artık kıdem tazminatı yerine TES (Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi) adı altında belirli bir prim ödeyecekler. Bu yeni sistem çalışana ek bir emeklilik aylığı sağlayacak. Böylece işten çıkarma, askerlik, emeklilik veya kadın çalışanın evlenmesi gibi durumlarda kıdem tazminatı ödemesi gerekmeyecek.

Orta Vadeli Program’da (OVP) net bir şekilde açıklanmayan kıdem tazminatını ortadan kaldırma girişimini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz daha açık ifade etmiş oldu. Cevdet Yılmaz, “Kıdem tazminatında maalesef ciddi ödeme meseleleri var. Bir fon oluşturup bu meseleyi hem işçi, hem işveren lehine çözmek istiyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı. OVP kapsamında yer alacak olan bu yeni tamamlayıcı emeklilik sistemi, 2024 yılının dördüncü çeyreğinde kanunla düzenleneceği belirtiliyor.

Yeni tamamlayıcı emeklilik sisteminde, kıdem tazminatının bireysel fona devriyle birlikte işverenlerin katkısı yüzde 5,33’e indirilirken, çalışanlardan da yüzde 3’lük bir kesinti yapılacak ve böylece fon miktarı yüzde 8,33’e tamamlanmış olacak. Başka bir deyişle, çalışanlar yüzde 3’lük zorunlu prim kesintisi ile karşı karşıya kalacaklar.

Emekliler Dayanışma Sendikası Balıkesir temsilcisi Muazzez Palta’nın çağrısı:

“SOSYAL DEVLET OLMANIN GEREĞİ YAPILMALI!
CARİ AÇIK KAPATMA YÖNTEMLERİ EMEKLİLİK YÖNTEMİ OLAMAZ!

BES olmadı TES olsun deniyor!
Emekliler ve çalışanlar bu şekli ile yani “emeklilik” sözcüğünü kullanarak emekliye, çalışana oyun içinde oyun oynanmasına asla izin vermemeli!

Emeklilik yaşlılıkta güvence olması gereken bir hukuki statüdür.
Ne BES te ne TES te böyle bir şey söz konusu değil.

Çözüm yaşlılıkta ekonomik güvence sağlayacak sosyal risklere (hastalık, kaza, bakım hizmeti vb. durumlar)karşı emekliyi koruyacak bir emeklilik modelinin uygulanmasıdır.

2000 yılından bu yana çok açık ve net bir şekilde sosyal güvenliğin ticarileştirilmesi ve özelleştirilmesi sonucu emeklilerin emeği ile yaratılan bütün kazanımlarına özel sağlık sektörü, özel emekli şirketleri lehine el konmuştur.
Emekli tedavi olamaz, barınamaz, beslenemez duruma düşürülmüştür.
Bugüne kadar sorunlara çözüm diye sunulanlar, sorunları artırmaktan başka bir işe yaramamıştır.
Cari açık kapatma aracı olarak kullanılacak çözümler emeklinin sorunlarını çözmez ve emeklilik sistemi olamaz…

BES e hayır!
TES e hayır!

Sosyal Devlet olmanın gereği olan toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak yaşlılıkta güvence olacak prim ödeme karşılığı devlet desteği ve güvencesinde kamu emekliliği modeli emeklinin ve toplumum sosyal güvenlik sorununu çözecektir.
Bir toplumda sosyal güvenlik sistemi ihtiyaçlara yanıt vermiyorsa o toplumda ahlaktan sağlıktan söz edilemez.

Sosyal Güvenlik Sistemini bu hale getirenler bugün toplumun sağlığının bozulmasının ve toplumsal ilişkilerin çürümesinin sorumlusudur.

Bütün emekliler bu hakikatleri görerek kendisi için çocuğu için torunu için toplumsal yaşamın bir parçası emekli bir vatandaş sorumluluğuyla TES’in bu şekliyle 2024 yılında yasalaşmasına izin vermemelidir.

Kolektif akıl ve bilinçle birlikte karşı çıkınca başaracağımıza inanıyoruz.
Emekliler artık insanca onurlu yaşamının önüne konan bütün engelleri kaldırmak aşmak zorundadır!
Daha fazla geç kalmadan yaşama hakkımıza sahip çıkmalıyız.

EmeklilerDayanışmaSendikası
Muazzez Palta”

Haber: Sena Beyaz

Tüketici güven endeksi yılın en düşük seviyesinde

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.