İsrail’den Şam’a Hava Saldırısı: “Ana Savaş Cephemiz Suriye”
İsrail, Suriye’nin başkenti Şam’a üç hava saldırısı düzenlendi ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, savaş ana cephesinin...
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından açıklanan Orta Vadeli Program (OVP), ekonomistlerin dikkatini çekti. Haberler.com’a konuk olan ekonomi yazarı Çetin Üstünalan, programın beklentileri karşılamadığını belirterek, “Orta vadeli program gerçekçi değildi” dedi.
Çetin Üstünalan, OVP’nin açıklanmasının ardından ekonomik sorunların çözümüne dair bir yol haritası sunmadığını söyledi. Üstünalan, “Reel sektör ve halk, ekonomik açılımlar ve projeksiyonlar bekliyordu. Ancak Orta Vadeli Program bu beklentilere yanıt veremedi. Enflasyon hedefleri, döviz kurları ve işsizlik gibi çıktıların tartışıldığını görüyoruz, ancak bu verilerin nasıl elde edileceğine dair net bir plan yok” diye ekledi.
Üstünalan, tarım ve hazır giyim sektörlerine dair örnekler vererek, somut projelerle Türkiye’nin ekonomisini dönüştürecek adımların atılması gerektiğini belirtti. Programın, enflasyon hedefleri üzerine yoğunlaştığını, ancak sektörel dönüşümler ve yapısal reformlar için gerekli planların yer almadığını vurguladı.
Enflasyon hedefleri hakkında da konuşan Üstünalan, “2024 yılı için enflasyon hedefi %33 ila %41,5 arasında revize edildi. 2025 yılı için ise %5,2 ila %7 arasında bir hedef konuldu. Ancak sokağa çıktığınızda, bu verilerin inandırıcılığı sorgulanıyor. Vatandaşlar, pazarda iki hafta üst üste aynı fiyata ürün alamıyor, reel sektör ise maliyetlerin yükselmesiyle boğuşuyor” dedi.
Üstünalan, OVP’nin temel sorunları ele almak yerine, hedeflerle yetindiğini ifade etti. “OVP’de dış ticaret açığımızı düşüreceğimiz söyleniyor, ancak bu nasıl yapılacak? Sanayi dönüşümü mü olacak? İthalat oranımız %70 seviyesindeyken, bu hedeflere nasıl ulaşacağımız belli değil” diye eleştirdi.
Ayrıca, iç piyasa sıkışıklığının çözülmesi gerektiğini vurgulayan Üstünalan, iç talepteki daralma ve reel sektörün tıkanmasının ekonomik büyüme hedeflerine ulaşmayı zorlaştıracağını söyledi.
Türkiye’nin ekonomik sorunlarının yapısal değişikliklerle çözülebileceğine dikkat çeken Üstünalan, “Sadece rakamlarla oynayarak ekonomiyi düzeltemezsiniz. Türkiye’nin üretime, katma değer yaratan projelere ve insana dayalı bir ekonomi modeline geçiş yapması gerekiyor. Bugün %61 olan enflasyon yıl sonunda %38 hedefine ulaşsa bile, halkın refah seviyesi artmadığı sürece bu başarı sayılmaz” dedi.
Son olarak, Türkiye’nin dijital ekonomiye, yenilenebilir enerjiye ve katma değer yaratan sektörlere odaklanarak, uzun vadede sürdürülebilir bir büyüme yakalaması gerektiğini belirtti.