DOLAR 32,5072 0.33%
EURO 34,7097 0.29%
ALTIN 2.409,791,26
BITCOIN 1842992-6.42271%
Balıkesir
14°

KAPALI

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
Öztaylan’dan Çerkeslere hakaret

Öztaylan’dan Çerkeslere hakaret

Öztaylan’ın Çerkesler için ısrarla kullandığı ‘Haramzade’ kelimesinin Türk Dil Kurumu’na göre ‘Piç’ ve ‘Soysuz, ahlaksız kimse’ olarak iki farklı anlamı bulunuyor.

ABONE OL
Mart 27, 2024 14:42
Öztaylan’dan Çerkeslere hakaret
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AK Parti Bandırma Belediye Başkan Adayı Cemal Öztaylan’ın katıldığı etkinliklerde Çerkeslerle ilgili sarf ettiği “Çerkesler haramzade ve haramzade olmayanlar diye ikiye ayrılır” sözleri büyük tepki çekti. TDK’ya göre Haramzade’nin “Piç” ve “Soysuz, ahlaksız kimse” diye iki farklı anlamı var.

Seçim gezisinde vatandaşa yaptığı ‘Nah’ videosuyla tüm Türkiye’de infial yaratan AK Parti Bandırma Belediye Başkan Adayı Cemal Öztaylan, Çerkeslere yönelik sözleriyle skandala imza attı. Partilileriyle birlikte Bandırma’daki bir kamu kurumuna düzenlediği gezide, bir personelin telefonunun Çerkes müziği melodisiye çalması üzerine Öztaylan’ın önce “Sen Çerkes misin?” diye sorduğu ardından da herkesin içinde “Çerkesler haramzade ve haramzade olmayanlar diye ikiye ayrılır” dediği iddia edildi.

HER YERDE ÇERKESLERE HARAMZADE DİYOR

Öztaylan’ın seçim çalışmalarında karşılaştığı Kafkas kökenli vatandaşlara ve Bandırma Kuzey Kafkasya Kültür Derneği’nin düzenlediği dernek gecesinde de aynı sözleri tekrarlaması tepki çekti. Çerkes köyü olan Yeni Ziraatlı Muhtarı Murat Özhan’ın, Öztaylan’ın protokoldeki sözleri sonrası “Ben haramzade değilim” cevabı verdiği öğrenildi.

ÇERKESLERE NE DEMEK İSTİYORSUN ÖZTAYLAN?

Öztaylan’ın Çerkesler için ısrarla kullandığı ‘Haramzade’ kelimesinin Türk Dil Kurumu’na göre ‘Piç’ ve ‘Soysuz, ahlaksız kimse’ olarak iki farklı anlamı bulunuyor.

ALENEN HALKI KİN VE DÜŞMANLIĞA TAHRİK VEYA AŞAĞILAMA SUÇU İŞLDEMİŞ OLMUYOR MU?

2009 yılında seçmene “Hayvanlar” diyen, 2023 yılı genel seçimlerinde Balıkesir’de düzenlenen iftar yemeğinde görevli personele yumruk atan, bu seçim döneminde vatandaşa çektiği “Nah” hareketiyle gündeme gelen Öztaylan’ın Çerkesleri aşağılamaya yönelik sözleri bardağı taşıran son damla oldu. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçu insanların farklı ırk, cinsiyet, din, dil, inanç veya diğer farklılıklara dayalı ayrımcılığa uğramasına yol açan kamu barışına karşı suçlar içerisinde hakaret veya ayrımcı söylemler olarak kabul ediliyor. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçu TCK 216. maddede düzenlenirken aynı maddenin 2. fıkrasında halkın bir kesimini sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılıklarına dayanarak alenen aşağılamak olarak belirtilmiş. Öztaylan kamu kurumları ve kamuya açık alanlarda Çerkeslere yönelik sarf ettiği ‘Haramzade’ sözleriyle halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçunu alenen işlemiş olmuyor mu sorusunu akıllara getirdi.

HABER MERKEZİ

“Ailelere Ramazan Desteği”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.