DOLAR 32,4103 -0.09%
EURO 34,8240 0.22%
ALTIN 2.431,53-0,28
BITCOIN 2018721-2.85331%
Balıkesir
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:06

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
PEKİ ŞİMDİ NEREYE?

PEKİ ŞİMDİ NEREYE?

ABONE OL
Mayıs 18, 2023 12:13
PEKİ ŞİMDİ NEREYE?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2023 seçimlerinin ilk turu nihayet tamamlandı. Vatandaşlar açısından süreç beklenilenin aksine sükûnet içinde gerçekleşti diyebiliriz. Her seçim zamanı gördüğümüz gerginlikler, arbedeler hatta sandık görevlilerinin birbirlerini öldürmelerine kadar varan olaylar bu kez yaşanmadı. İktidarda da muhalefette de garip bir sessizlik hâkim, fakat AKP içerisindeki sakinlik bugüne kadar görülmemiş cinsten!

Genel olarak değerlendirildiğinde ne kazananın ne de kaybedenin olduğu bir tablo ortaya çıktı. Sonuçlar halk kadar anket şirketlerini de ters köşe yaptı. Neredeyse hiçbir anket şirketi doğru tahminde bulunamadı. Seçimin ‘’adil’’ bir süreç içerisinde yapılıp yapılamadığı ise halen tartışma konusu…

Cumhurbaşkanlığı seçiminin bir kazananı ya da kaybedeni olmasa da milletvekilliği seçim sonuçları itibariyle şahsi fikrim; ‘’bu seçimin kazananı ülkücüler ve kadın düşmanı demeçleriyle sivrilen gericiler, kaybedeni ise ne yazık ki kadınlar oldu.’’ Hüda Par ve Yeniden Refah gibi radikal islamcı, kadını ikinci sınıfa bile koymayan partiler AKP listelerinden meclise girmiş oldu.

 Bunun yanı sıra 2018 seçimlerine göre meclisteki kadın milletvekili oranı artsa da (2018 Seçimleri- 27. Dönem Parlamentosu Kadın Milletvekili oranı: %17,1 – 2023 Seçimleri- 28. Dönem Parlamentosu Kadın Milletvekili oranı: %20,1) totalde sayı olarak 121 de kaldı. Yaklaşık 30 ilden ise hiç kadın vekil çıkmadı. Bu da TBMM’nin yalnızca beşte biri ediyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yılında meclisteki kadın temsil oranı utanılacak derecede azdır.

Seçimin diğer bir kazananı da sığınmacı sorununa bağlı olarak, MHP ye doğru yaşanan oy kayması ve Sinan Oğan faktörü ile ‘’Türk Milliyetçileri’’ oldu. Oğan üçüncü bir seçenek olarak, kendisi ve destekçileri yetersiz bulsa da, kısa zaman için hiç azımsanmayacak bir oy aldı. Böylece dünyada yükselen ‘’sağa kayma’’ ve ‘’radikalleşme’’ Türkiye’ye de sirayet etmiş oldu.

Peki Hüda Par ve Yeniden Refah Partisi kadınlar için ne diyor, ne istiyor?

  • 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi kanununun kaldırılması

  • Bekar kadınların ‘’sahiplendirilmesi’’…

  • Kız çocuklarının (18 yaş altı) evlendirilebilmesinin önünün açılması

  • Laik ve karma eğitimin ortadan kaldırılması

  • Kadınların sadece kadınlarla birlikte çalışmalarının sağlanması!

  • Miras ve mülkiyet haklarının toplumumuzun hassasiyetlerine(!) göre yeniden düzenlenmesi (açıkça kız çocuklarının mirastan men edilmesi)

  • Kadınların, kendi çocukları üzerindeki ‘’velayet’’ haklarının kaldırılması

  • Din ve yaşam özgürlüğünün kısıtlanması…

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu 28 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek. Kesin sonuç ne olur şu an kestirmek zor. Fakat parlamento seçimleri tekrarlanmayacak. Seçmenin %50,7 sinin kadın olduğu bir ülkenin meclisinde bugün hala ‘’Kadının adı yok!’’ Fakat tüm bu olumsuzluklara rağmen, kadınların haklarından ve geleceklerinden vazgeçmeye niyeti hiç yok!

Mücadele, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 yaşatır!

YAZAR: Sezen ÖZ

“Bandırmaspor Basın Sözcüsü Tutuklandı “

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.