Balıkesir Büyükşehir’den Kadınlar İçin Savunma Teknikleri Atölyesi
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, kadına yönelik şiddete karşı savunma yeteneklerini artırmak amacıyla judo eğitimini içeren “Savunma Teknikleri...
Kalp krizi, çoğu zaman ani ve beklenmedik bir şekilde gerçekleşebilir. Diyetisyen Yasemin Polat, sağlıksız beslenmenin ve kronik hastalıkların kalp krizi riskini 7 kat artırabileceğini belirterek, masum gibi görünen pek çok gıdadan uzak durulması gerektiğine dikkat çekti.
Polat, özellikle yaşlı nüfusun yüksek olduğu Susurluk’ta ağır ve tuzlu yemenin, aşırı alkol tüketiminin kalp krizini tetikleyen başlıca nedenler arasında yer aldığını ifade etti. Kalp krizi açısından riskli hastaların ağır yemekler sonrası kalp krizi riskinin 7 kat arttığını vurguladı.
Kalp krizlerine genellikle koroner kalp hastalığı neden olur. Koroner arterleri tıkayan kolesterol birikintileri, sağlıksız beslenme nedeniyle artabilir. Polat, sağlıksız bir yemeğin, karaciğerde yüksek kolesterol üretimine yol açabileceğini belirtti. “Çok fazla doymuş yağ içeren yiyecekler yemek, karaciğerin kolesterolü kullanma şeklini değiştirir. Beslenme düzeninizde bu tür yiyecekleri azaltmaya çalışmalısınız,” dedi.
Diyetisyen Yasemin Polat, kalp krizi riskini azaltmak için uzak durulması gereken yiyecekleri sıraladı:
Polat, doymuş yağ oranı konusunda bilinçli olmanın önemini vurguladı ve birçok gıdanın üzerinde doymuş ve doymamış yağların listesinin bulunduğunu belirtti. Kadınlar için günlük yağ tüketiminin 70 gram, erkekler için ise 90 gram olması gerektiğini, bu miktarın üçte birinden fazlasının doymuş yağ içermemesi gerektiğini ifade etti.
Polat, Susurluk’ta yaş ortalamasının yüksek olmasının kalp krizi yönünden daha fazla risk oluşturduğunu belirterek, 40 yaş üstü Susurluklu vatandaşların ağır besinlerden uzak durmasını ve menülerine zeytinyağlıları almalarını tavsiye etti.