DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 2162201-0.39422%
Balıkesir
23°

KAPALI

17:02

İKİNDİYE KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Susurluk Sultaniye Mahallesi sakinlerinin gelir kaynağı süpürgecilik, gelişen teknoloji ve maliyetlerin artmasıyla bitme noktasına geldi.

Plastik ve elektrikli süpürgelerden önce her evin temizlik aracı olan ot süpürgeler, Susurluk Sultaniye Mahallesi’nde sayılı ustaların ellerinde hayatta kalma mücadelesi veriyor. Bir dönem mahallenin en gözde mesleklerinden olan dededen toruna aktarılan süpürgecilik, gelişin teknoloji ve maliyetlerin artmasıyla gençler arasında cazibesini yitirdi. Büyük bir emekle yapılan ot süpürgenin üretimi, taleplerin azalması sebebiyle, durma noktasına geldi.

“SÜPÜRGECİLİĞİN TADI TUZU KALMADI”

Üç çocuğunun geçimini dededen kalma süpürgecilikle sağlayan 34 yaşındaki Kalender Dalga, “Süpürgeciliğin tadı tuzu kalmadı. Eskiden bütün mahalle üretirdi, artık iki elin parmaklarını geçmez” dedi. Edirne ve Adapazarı’ndan temin ettikleri süpürge otlarını, dededen öğrendikleri yöntemlerle el emeğiyle süpürgeye dönüştürdüklerinin altını çizen Dalga, “Otları desteler halinde ayırıp, tel malzemeyle bağlayarak şekil veriyoruz. Son olarak elle dikim gibi çok meşakkatli aşamalardan geçtikten sonra satışa hazır hale geliyor” diye konuştu.

“GÜNDE 200 SÜPÜRGE YAPIYORUM”

Maliyetin yüksek, kazancın az olması nedeniyle kendi şahsına üretim yapan neredeyse kimse kalmadığına dikkat çeken Dalga, “Dedem ve babam üreticiydi, kendilerine çalışıyordu. Ancak artan maliyetler nedeniyle günde 100 lira yevmiye ile başkasına çalışıyorum. Ekmek parası için bu işi yapmak zorundayım. Sabah 9’da başlayıp, 10 saat çalışıp ortalama 200 süpürge yapıyorum” şeklinde konuştu.  Tamamen doğadan üretilen organik süpürgelerin yerine plastik fırçaların tercih edilmesinin üretimin düşmesine neden olduğuna vurgu yapan Dalga, 15 yaşından beri yaptığı mesleğinin bitme noktasına geldiğini sözlerine ekledi.

Haber/Fotoğraf: Belit PEKTEZEL

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP