SANKİ BİR ÜST; YA DA DERİN AKIL VAR
Ülkenin en iyi okullarına okumuş. En iyi üniversitelerini bitirmiş. Çift ana dal yapmış. İstese yurdunda en...
Geçen yıl Susurluk’ta yayınlanan gazetelerde ogüne kadar hiç tanımadığım Susurluk Şeker Fabrikası Müdürü Kürşat Erdoğan ile ilgili haberler dikkatimi çekmişti. Hiç alışık olmadığımız bir fotoğrafta gördüğüm Müdür Erdoğan, pancar ekiminin yapıldığı köylere gidiyor, orada çay sohbeti sırasında köylülerle konuyla ilgili sohbet ediyordu.
Pancar üretiminin daha fazla alanda yapılması için onları ikna etmeye çalışıyordu..
Üreticinin sorunları nedir, nasıl yardımcı olabilirim sohbetin ana hatlarıydı…
Bu önemli iş öyle oturduğu yerde elbet olmazdı. Genç bir fabrika müdürünün böylesine önemli bir projeyi gerçekleştirmek için kolları sıvamış olması, üreticinin ayağına kadar gitmesi gerçekten önemliydi. Başarılı olması halinde herkes kazanacak, fabrika kazanacak, eken-biçen kazanacak, çalışan, taşıyan; özetle ülke kazanacaktı…
Müdür Erdoğan göreve yeni başlamış ve aynen öyle yapmış…
Açıklamalarına bakacak olursak; köy köy gezecek, pancar ekimini anlatacak, yeni ve büyük projeler geliştirecek…
Koltuğundan kalkacak, makamını terk edecek, sahaya inecek, sorun nerdeyse oraya gideceksin….
Zaten başka türlü de olmaz…
Hedefi; önceki müdür Hakan Çelik’in 652 bin ton işlediği pancar miktarını aşmak…
Zaten Hakan Çelik bu miktara başka merkezlerden gelen pancarlar sayesinde ulaşmış. Kürşad Erdoğan ise sadece Susurluk merkezde ekimi yapılan pancardan bahsediyor.
“Şeker fabrikası müdürünün üretim çabası” başlığıyla yazdığım köşe yazımın üzerinden 2 yıla yakın bir zaman geçti. Geçen ekim ayında pancar söküm mevsimiydi
ve dolayısıyla fabrika üretime geçmişti. Bu arada acaba Susurluk Şeker Fabrikası’nın 42 yaşındaki genç Müdürü Erdoğan çalışmaları başarılı olmuş muydu?
Geçen gün 70 yıl önce hizmete giren “Tarihi eser” diye nitelediğim fabrikaya gittim.
Konuyla ilgili görüştüğüm Susurluk Şeker İş Sendikası Şube Başkanı Yavuz Gürsoy, fabrika müdürü Kürşad Erdoğan’ın yaptığı çalışmalardan örnekler verdi ve verdiği bilgilerdeki rakamlar adeta başımı döndürdü…
Buyurun şimdi hakikaten döndürdü mü siz karar verin…
Susurluk Şeker Fabrikası’nın yeniden faaliyete alınmasının ardından kendi hammadde üretim alanlarında yıllık 25 bin ton olan üretimi yılda 350 bin tona çıkmış.. Bu sadece 1 yılda olmuş. Onun yanı sıra gecen sene 400 bin ton pancar işlenmiş. Bu sene kapanmadan önce günlük ortalama 1 ton pancar kesemeyen fabrika bugün bakın nasıl bu kapasiteye ulaşmış. 20-30 yılda günlük 5 ton, yıllık kapasitesi ise 5 bin 500 tonun üstüne çıkamamış. Ama bugün günlük 7 bin ton kesiyor.
Zaten 5 bin ton ile 1 milyon tonu 200 günde işlenmiş Ama işte günlük 7 bin ton kesim ile bunu 150 güne çekiyor. Pancarın bozulması engelleniyormuş.. Bu yıl yaklaşık 950 bin ton pancar işlenecek. 5 bin tondan 7 bin tona…Ve bunun sonucunda ise sadece 110 bin ton şeker üretilecekmiş..
Bunun yanı sıra melas ve küspe de olacak. Şu anda 240 bin ton kesim yapılmış. Halen devam eden kampanya dönemi sonunda 50-55 bin ton daha üretim gerçekleştirilecek. Bölgeye emsalsiz bir katma değer. Şeker üretimi de 110 bin ton olacak. Yozgat, Burdur, Kastamonu ve Eskişehir fabrikalarından gelecek şekerlerle birlikte yaklaşık 200 bin ton Marmara Bölgesi için stokta şekeriniz olacak. 2022-2023 yılı üretim döneminde 50 bin ton kristal şeker,19 bin ton melas,133 bin ton küspe elde edilmiş…
Bu artık emsalsiz bir değer. Bu artık cazibe merkezi haline gelmiş… Bu bölgede fabrikada depolarında şeker olmazken şu an da Türkiye’nin yüzde 35 şeker tüketimi gerçekleştiren Marmara Bölgesinde yani devletin elinde 200 bin ton şeker var. Yani, depolar ağzına kadar 50 kilogramlık şeker çuvallarıyla dolu demek…
7 yıl kampanya yapmamış üretim yapmamış bir fabrika, bir ton bile pancar işlememiş bir fabrika bugün yaklaşık 1 milyon ton pancar işliyor. İşte, 2 yıl içinde makamında değil asıl “sahada” görev yapan genç bir bürokrat Susurluk Şeker Fabrikası Müdürü Kürşad Erdoğan’ın karnesi…
YAZAR: Erdem ÖZCAN