Normalleşme Görüşmeleri Gündemde
Arap basınında çıkan haberlere göre, Türkiye ve Suriye arasındaki normalleşme görüşmeleri, Rusya’nın arabuluculuğunda yeniden başlayacak. 2023 yılının başından bu yana ilerleme kaydedemeyen uzlaşma girişimleri, Moskova’da iki ülkenin dışişleri ve savunma bakanları arasında yapılan toplantılarla sınırlı kalmıştı. Ancak son gelişmeler, görüşmelerin yeniden ivme kazanabileceğini gösteriyor.
Erdoğan ve Esad’ın Açıklamaları
Geçen sene Temmuz ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeye kapalı olmadıklarını belirterek, “Biz Beşar Esad’la görüşme noktasında kapalı değiliz, görüşürüz. Bütün mesele, onların bize yaklaşım tarzı. Esad maalesef Türkiye’nin Kuzey Suriye’den çıkmasını istiyor. Böyle bir şey olamaz, çünkü biz orada terörle mücadele ediyoruz” demişti.
Beşar Esad ise Erdoğan’ın şartlarını kabul etmediklerini belirterek, “Bizim hedefimiz Türkiye’nin Suriye topraklarından çekilmesi, fakat buna karşılık olarak Erdoğan’ın amacı ise Türkiye’nin Suriye’deki varlığını meşru kılmaya çalışması. Dolayısıyla Erdoğan’ın şartları altında bir görüşme gerçekleşemez. Erdoğan’la neden buluşayım ki? Bir şeyler içmek için mi?” ifadelerini kullanmıştı.
Rusya’nın Arabuluculuğu ve Astana Formatı
Londra merkezli Arap gazetesi Asharq Al-Awsat, Türkiye ve Suriye’nin Rusya’nın arabuluculuğunda bir araya geleceğini yazdı. Türk kaynaklara göre, normalleşme görüşmeleri Astana formatında devam edecek. Konu, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Rusya lideri Vladimir Putin ile geçen hafta yaptığı görüşmede de gündeme geldi.
PKK/PYD Seçimleri ve Ortak Durum
Haberde, Putin-Fidan görüşmesinde Suriye’nin kuzeyinde PKK/PYD’nin düzenlemeyi planladığı ve ağustos ayına ertelenen seçimlerin de ele alındığı belirtildi. Kaynaklar, Türkiye, Rusya ve Suriye’nin bu seçime karşı olduğunu ve bu nedenle Ankara-Şam hattında bir anlaşma sağlanabileceğini ifade etti.
Görüşmelerin Hedefi
Türkiye’nin Suriye’deki varlığını meşrulaştırmak amacıyla terörle mücadele vurgusu yapması, Suriye’nin ise Türk askerinin Suriye topraklarından çekilmesinde ısrar etmesi, normalleşme sürecinin temel zorluklarından biri olarak öne çıkıyor. Ancak, her iki tarafın da Rusya’nın arabuluculuğunda bir anlaşmaya varması, bölgedeki istikrar ve güvenlik açısından önemli bir adım olabilir.
KAYNAK: mehrnews.com