DOLAR 32,3207 -0.13%
EURO 34,7634 -0.11%
ALTIN 2.389,33-0,30
BITCOIN 19105941.14607%
Balıkesir
20°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
Türkiye’de Demir Çelik Sektörüne Yeşil Dönüşüm Desteği

Türkiye’de Demir Çelik Sektörüne Yeşil Dönüşüm Desteği

İzmir'deki demir çelik sektörü, 2026'da başlayacak Sınırda Karbon Düzenlemesi'ne (SKDM) uyum sağlamak amacıyla "Karbon Yönetimi için Kümelerarası İş Birliği" projesiyle yenilenebilir enerji kullanımını artırmayı hedefliyor.

ABONE OL
Nisan 17, 2024 16:57
Türkiye’de Demir Çelik Sektörüne Yeşil Dönüşüm Desteği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Demir Çelik Sektörü SKDM’ye Hazırlanıyor

İzmir’in Aliağa, Foça ve Bergama ilçelerinde kümelenmiş olan demir çelik sektörü, 1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girecek Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması’na (SKDM) uyum sağlamak için önemli adımlar atıyor. Bu kapsamda başlatılan “Karbon Yönetimi için Kümelerarası İş Birliği” projesinin açılış toplantısı İzmir’de gerçekleştirildi.

Türkiye'de Demir Çelik Sektörüne Yeşil Dönüşüm Desteği

Türkiye’de Demir Çelik Sektörüne Yeşil Dönüşüm Desteği_1

Proje ve Ortaklık Detayları

Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) koordinatörlüğünde, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçı Birlikleri (EDDMİB) ve İtalyan CosVig iş birliğiyle yürütülen bu proje, İzmir Kalkınma Ajansı, İzenerji ve Eurosolar Türkiye’nin de katkılarıyla destekleniyor. Avrupa Birliği tarafından 520 bin Euro hibe desteği alan projenin amacı, sektörün yenilenebilir enerji kullanımını artırarak rekabetçi yapısını korumak.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, Türk demir çelik sektörünün üretiminin yüzde 6'sını temiz enerji kaynaklarından elde edildiğini, hedeflerinin bu oranı yüzde 25'e çıkarmak olduğunu söyledi.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan

Enerji Kullanımında Yenilenebilir Kaynakların Önemi

Toplantıda konuşan EDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, sektörde kullanılan enerjinin yalnızca %6’sının yenilenebilir kaynaklardan sağlandığını belirtti. Ertan, “Hedefimiz, yenilenebilir enerji kaynağı payımızı yüzde 6’dan yüzde 25’ler seviyesine çıkarmaktır. Bu süreçte, firmalarımızın Yeşil Mutabakat’ın getireceği koşullar hakkında bilinçlendirilmesi ve yeşil üretime yapacakları yatırımlar için finansal kaynağa kolay ve hızlı şekilde ulaşmaları amacıyla destek mekanizmalarının oluşturulması gerekiyor” dedi.

Türkiye'de Demir Çelik Sektörüne Yeşil Dönüşüm Desteği

Türkiye’de Demir Çelik Sektörüne Yeşil Dönüşüm Desteği_2

Yerel ve Uluslararası İş Birlikleri

ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı ise İzmir’in demir çelik üretimindeki önemine vurgu yaparak, sektörün yurt dışında temsil edilmesi için pek çok projeyi hayata geçireceklerini ifade etti. İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Yavuz da, temiz enerji uygulamalarına ve kapasitelerin geliştirilmesine verdikleri desteği dile getirdi.

Türkiye’de Demir Çelik Sektörüne Yeşil Dönüşüm Desteği_3

Projeye Dair Uzun Vadeli Planlar

36 ay sürecek olan proje kapsamında İtalya ve Almanya’ya çalışma ziyaretleri, atölye çalışmaları yapılacak, sektörde faaliyet gösteren firmalara yönelik farkındalık artırıcı eğitimler verilecek ve lobicilik faaliyetleri yapılacak.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.