Türkiye’nin Tarihsel ve Kültürel Mirası Üzerine Sempozyum: II. Göbeklitepe’den Günümüze
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ve Çankaya Belediyesi iş birliğiyle, Türkiye’nin tarihsel ve kültürel mirasının bilimsel araştırmalarla daha geniş bir kitleye ulaştırılması amacıyla Akademik Düşünce Enstitüsü Derneği’nde ‘II. Göbeklitepe’den Günümüze Türkiye’nin Tarihsel ve Kültürel Mirası Sempozyumu’ gerçekleştirildi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Çankaya Belediyesinin katkılarıyla Türkiye’nin tarihi ve kültürel mirasına yönelik bilimsel araştırmaların yaygınlaştırılması amacıyla Akademik Düşünce Enstitüsü Derneği“II. Göbeklitepe’den Bugüne Türkiye’nin Tarihi ve Kültürel Mirası Sempozyumu”na ev sahipliği yaptı.
Sempozyuma çeşitli illerden, üniversiteler ve meslek dallarından akademisyen ve davetlilerin yanı sıra; Kastamonu Eski Valisi Dr. Enis Yeter, Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, AKK Başkan Vekili Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin, Kültürel Mirası Koruma Şube Müdürü Sinem Battaloğlu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürü Burcu Özdemir de katıldı.
“Kültürel Miras Yönetimi” teması ile düzenlenen sempozyumda kültürel miras yönetimindeki sorumlu ve yetkili kişilerle araştırmacılar bir araya gelerek, kültürel miras yönetimi alanında yeni yaklaşımların ortaya çıkmasına katkı sağladı.
ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, gerçekleştirdiği konuşmada şu önemli başlıklara değindi:
“Eski yasada 1580 sayılı Kanun’da belediyelerin kültürel mirası korumasına yönelik yetki ve sorumluluğu yoktu. Daha sonra 2005 yılında kabul edilen yasayla birlikte belediyelerin yetki ve sorumluluğunda sayılmaya başlandı. Tarihi Kentler Birliğinin kurulması ve bu yasal düzenleme ile yerel yönetimlerde bu bilincin gelişmesi Türkiye’de hiç umulmadık başarıların elde edilmesine neden oldu.”