Akaryakıta, gübreye ve yemlere gelen zamlar sebebiyle çiftçilik ve hayvancılık yapan üreticiler oldukça zor zamanlar geçiriyor. Susurluk’ta hem tarım hem de hayvancılık ile uğraşan Erol Turan; “Ürettiğimiz ürünün karşılığını almak istiyoruz.” dedi.
Üst üste gelen zamlar üretim masraflarına katlanarak eklenirken üreticileri özellikle de çiftçi ve hayvancıları oldukça fazla etkiledi. Hayvancılık yapmalarının yanında hayvan yemi, arpa, domates, mısır ve ayçiçeği ektiklerini söyleyen Erol Turan, üretim masraflarına eklenen ağır zamlardan sonra çiftçilerin ve hayvancılık ile uğraşanların zor durumda olduğunu belirtti. Akaryakıta gelen zamlardan sonra özellikle çiftçiler olarak zorlandıklarını söyleyen Turan; “Ekim yapmak ve hasat etmek için yeterli desteği alamıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan tarım adına fazla bir beklentimiz olmasa da hayvancılık konusunda belirli beklentilerimiz var. Hayvancılıkta da yeterli desteği alamıyoruz.” ifadelerinde bulundu.
“BESİCİLERE VERİLEN DESTEK YETERLİ GELMİYOR”
Devlet yeterli desteği sağlamadığı için hayvancılıkta artış görülmediği gibi hayvancılık ile uğraşanlarda büyük bir ayakta kalma çabası olduğunu ifade eden Turan; “Göbel’de devlet parasıyla yapılmış 4 adet dam bulunuyor. Fakat hepsi şu an boş durumda. Bende mevcut iki adet dam var. İkisi de yarım çünkü kendi imkânlarım bu kadar doldurmaya yetiyor. Bir üretici olarak devletten kredi, hibe veya yeterli desteği alamadığım için bu durumdayım. Ben besi için kredi talebinde bulundum fakat alamadım. Besicilere verilen destek yeterli gelmiyor.” şeklinde konuştu.
“İTHAL ÜRÜNLER YERLİ ÜRETİCİLERİ ÇOK YIPRATTI”
Üreticilerin devlet tarafından desteklenmesinin ithal ürünlerden ziyade yerli ürünlerin kazandırılması adına oldukça faydalı olacağını dile getiren Turan; “Devletin hayvancılık ve tarım yapan üreticileri tanıması gerekiyor. Hükümetin mevcut tarım politikaları iyi değil. Üretimi desteklemek yerine ithal ürünlere yönelim oldu. İthal ürünlerin daha çok tercih edilmesi yerli üreticileri çok yıprattı. Devletin bize sağladığı avantajlardan yararlanmaya çalışıyoruz. Bandırma Toprak Mahsulleri Ofisi’nden uygun fiyata arpamızı aldık. Bu şekilde ayakta durmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.
“SENEYE BU DURUM DAHA SIKINTILI OLACAK”
Verilen mevcut mazot desteğinin üst üste gelen zamlar sebebiyle yeterli gelmediğini belirten üretici Erol Turan; “Gübre ve mazot yatırımını yılbaşından önce yapmıştık. Zamanında yaptığımız yatırımlar sayesinde şu an zamlara karşı durabiliyoruz. Bu sene geçiştirdik fakat seneye bu durum daha sıkıntılı olacak. Üretmekte sıkıntı yok üretmeye devam edeceğiz. Satacağımız malı ne kadara satacağımızı bilmiyoruz. Bizi düşündüren şey zamlardan çok bu zamları bizim satış fiyatlarımıza nasıl yansıtacağımız. Ürettiğimiz ürünün karşılığını almak istiyoruz.” dedi.
Haber: Nur UYSUN