DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20277674.99019%
Balıkesir
12°

HAFİF YAĞMUR

13:06

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

  • HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • HESAP
Uzay yolculuğunda tarih yazıldı! Artemis I görevi tamamlandı

Uzay yolculuğunda tarih yazıldı! Artemis I görevi tamamlandı

ABONE OL
Eylül 17, 2023 18:30
Uzay yolculuğunda tarih yazıldı! Artemis I görevi tamamlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NASA, devam etmekte olan Artemis programının bir parçası olarak Ay’a insan indirmeye hazırlanıyor.

SpaceX‘in Vakum Raptor Motoru, uzayın soğuk sıcaklıklarını simüle edip önemli bir testi başarıyla tamamlamış oldu. NASA’nın Artemis 3 programı ile 2025 yılında Ay’a insanlı iniş yapmayı hedeflediği ve SpaceX ile 2.89 milyar dolarlık bir sözleşme imzaladığı söylendi.

SpaceX ve NASA ortaklığı hız kesmeden devam ediyor. Üstelik bütün aksiliklere rağmen. NASA, devam ederken Artemis programının bir parçası olarak Ay’a insan indirmeye hazırlanıyor.

Bunun için ortağı SpaceX ile birlikte çalışıyor. SpaceX, ise uzayın soğuk sıcaklıklarını simüle ediyor. Aynı zamanda Ay’a iniş motorlarından biri olan Vakum Raptor Motoru için en önemli bir test gerçekleştirmiş oldu.

SpaceX’in Vakum Raptor Motoru ise, Artemis Ay Görevleri için yapılan Soğuk Uzay Testinde Başarılı Oldu

NASA Perşembe günü yapmış olduğu duyuruda, özel uzay girişimi SpaceX’in, vakum optimizasyonlu bir Raptor motorunu sergilediğini söyledi. Motorun performansını zorlu uzay koşullarına uygun olarak test yaptı.

Uzayda uzun zamanlar kalması planlanan uzay aracının aşırı soğuk koşullara dayanabilmesi için. SpaceX’in Vakum Raptor testi başarıyla sonuçlanmış durumda. Tüm zorlu şartlarda uzay koşulları için kendini bir kez daha kanıtlamış oldu.

NASA, Artemis 3 programıyla birlikte 2025 yılında Ay’a insanlı iniş yapmayı hedefliyor. Böyle bir sistem tasarlamasıyla SpaceX ile 2.89 milyar dolarlık bir sözleşme imzaladı.

Artemis 4 Görevi’nin 2028 yılında yapılması planlanıyor. Bunun için 1.15 milyar dolarlık anlaşma imzaladılar. Starship roketinin nisan ayındaki başarısız girişiminden sonra söylentiler almış başını gitmişti. Görünüşe göre SpaceX NASA’nın güvenini yeniden kazanmış oldu.

Uzay yolculuğunda tarih yazıldı! Artemis I görevi tamamlandı

Diğer uzay araçların tam aksine, SpaceX’in Starship insanlı iniş sistemiyle birlikte, ateşlenmeden bir süre uzayda kalacak. Bu da donanımının sıcaklığının, alçak Dünya yörüngesine göre daha kısa bir görevini tamamlarken ilk sıcaklığından daha düşük bir seviyeye düşmesine neden olacak. Uzay aracının bu zorlu görev içinse daha dayanıklı olması gerekiyor. Mühendisler titizlik içinde çalışıyor.

Geçen ay gerçekleştirilen test ile birlikte, Starship Vakum Raptor motorunun ay yüzeyinde daha iyi performans gösterme yeteneğini gösteren ikinci test oldu. Kasım 2021 yılında SpaceX, motorun Ay’ın yüzeyine inmek için alçalma gerçekleştirme yeteneğini bir kez daha test etti.

281 saniye devam eden 2021 yılında yapılan test esnasında, raporlarda” Raptor, Yıldız Gemisi’nin (İnsanlı İniş Sistemi) ay yüzeyi üzerindeki yörüngesinden çıkıp inmek üzere Ay yüzeyine doğru alçalmaya başladığı sırada görevin motorlu iniş kısmını gösterdi.”

Başarılı girişimlere rağmen Artemis 3 yine de ertelenebilir. Ertelemeye sebep sadece Starship roketiyle sınırlı değil. NASA tarafından halletmesi gereken bir de kendi Ay roketi var.

NASA, 2024 yılından itibaren Ay’a insanlı Artemis 2 görevini başlatacak olan Uzay Fırlatma Sistemi roketinin (SLS) çekirdek aşamasına dört RS-25 motorundan ilkini kurmuş oldu.

(HABER MERKEZİ)

Uzay yolculuğunda tarih yazıldı! Artemis I görevi tamamlandı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.