Susurluk Belediyesi, 2 yıl önce 3 dönüm arazide başladığı ‘Ata Tohumu Canlandırma ve Çoğaltma’ projesinde üretimi 34 çıkarttı ve 7,5 ton ata tohumu elde edildi. Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney, ilaç ve gübre kullanmadan üretilen ata tohumunda, Susurluk’un gelecekteki üretim merkezi olacağını belirtti.
Yerel veya ata tohumu olarak da bilinen atalık tohum, geçmişte kullanılan ve hiçbir işlem görmeden, olduğu gibi kalan doğal tohumlardan oluşuyor. Türkiye’de yüzyıllardır kullanılan ve genetiği değiştirilmemiş bu tohumların ürünlerinden alınan yeni tohumlar, bir sonraki yılın ekiminde kullanılıyor. Tohum, ürün döngüsü atalık tohumun varlığını sürdürmesini ve gelecek nesillere bozulmadan ulaşmasını sağlar. Atalık tohum, genetiği değiştirilmemiş bir tohum olduğundan DNA dizisi doğaldır ve nesilden nesile aktarılabilen bu tohumlar, verimli ve sürdürülebilir özellik taşır.
75 KİLOGRAM TOHUMDAN 7,5 TON BUĞDAYA
Susurluk Belediyesi tarafından yürütülen “Ata Tohumunu” canlandırma ve çoğaltmaya yönelik çalışmalar netice vermeye başladı. İlaç ve gübre kullanmadan ata tohumuna yönelik çalışmaların devam edeceğini ifade eden Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney, “Yerli Ata Tohumunun varlığının korunmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını amaçlayan çalışmamızda yerli tohum üretimine katkı sağlayıp, 75 kilogram tohumdan 7,5 ton buğday elde ettik.” dedi.
ATA TOHUMU ÜLKENİN ZENGİNLİĞİDİR
2017 yılında Ata Tohumu Projesi kapsamında başlayan atalık tohum çalışmaları, toprakta yetişen ürünleri koruma ve sonraki nesillere miras olarak aktarma amacını taşıyor. Atalık tohumun, ülke topraklardaki tarihi simgeler olduğuna dikkat çeken Güney, “Topraklarımızda yetişen bitkiler vatanımızın özgünlüğünü, zenginliğini ve çeşitliliğini temsil ediyor. Geçmişin mirasını geleceğe aktardığı için atalık tohumun korunması, tanınması ve yetiştirilmesi tarımın geleceği için oldukça önemlidir.” diye konuştu.
SUSURLUK TÜM İMKANLARA SAHİP
Buğdayın son bahar aylarında ekilip, kış aylarında hasadı yapılan bir bitki olduğunu söyleyen Güney, şu ifadelere yer verdi; “Buğday yetiştiriciliğinde uygun toprak ve iklim yapısına sahip olmak gerekir. Ülkemizde de iklim ve toprak yapısı açısından buğday yetiştirme alanları oldukça fazla. Susurluk olarak bu imkânlara sahibiz ve buğdaydan ekmek, un, bulgur ve makarna gibi birçok ürün elde edebiliriz.”
İLAÇ VE GÜBRE KULLANILMADAN ÜRETİLDİ
Susurluk Belediyesi’nin çalışmalarının 75 kilogramdan 7,5 tona bir yolculuk olduğunu vurgulayan Başkan Güney, “Yerli tohum üretimine katkı sağlamak oldukça mühim çünkü milli ekonominin temeli tarımdır. Belediyemize ait 2020 yılında 3 dönüm araziye 75 kilogram yerli tohum ekimi, 2021 yılında 34 dönüm araziye 900 kilogram yerli tohum ekimi gerçekleştirdik. Ata tohumlarını ilaç ve gübre kullanmadan ürettik. Bugüne kadar elde edilen hasattan çıkan samanları çiftçilerimizle ve zorlu kış şartlarında bulunan vahşi yaşam canlılarıyla paylaştık. İlk etapta Ata buğday tohumlarını ekmeklik un yapımında kullanılmak üzere yaygınlaştırma çalışmaları gerçekleştireceğiz.” şeklinde konuştu.
ATA TOHUMUNU KÖYLERE DAĞITARAK ÜRETİMİ ARTTIRACAĞIZ
Ata tohumundan alınan ürünün sadece uygun coğrafya ve toprakta gelişip, verimli olacağını dile getiren Güney, Atalık tohumun sürekli ve kalıcı bir tohum olduğu için elde edilen üründen bir sonraki yılın ekimine de ayrılabileceğini söyledi. Ata tohumunu Bursa Nilüfer Belediyesinden getirterek, üç dönüm araziye ektirdiklerini belirten Güney, “Ata tohumlarımızın 75 kilogramla ilgili bir hikâyesi var. İlk etapta 75 kilogram çıkan ürünü 34 dönüme ektikten sonra 8 tona yakın buğday elde ettik. Ayrıca buğdayın tohumluk olarak ayrılmasını sağlamak amacıyla makinada değerlendirdik. 2023’de belediye olarak belirli miktarlarda tekrardan ekim yapacağız. Çıkan üründen 7 tona yakınını köylere dağıtarak doğal tohum olayını geliştirerek üreteceğiz. Böylece hem Susurluk halkı kazanacak hem de ülkemiz kazanacak, ürettikçe bizler kazanacağız.” İfadelerini kullandı.
SUSURLUK GELECEKTE BUĞDAYDA ATA TOHUMUNAEV SAHİPLİĞİ YAPACAK
Sertifikalı atalık tohumları hastalıklara karşı korumak ve zorlu iklim koşullarını tolere edecek önlemler alınması gerektiğinin altını çizen Güney, “İlerleyen zamanda yerel malzeme kullanımının artışıyla atalık tohumdan üretilen sebze meyveler de yaygınlık kazanmaya başlayacak. Üstelik mevcut atalık tohumlar, doğal ve yapay seçilime rağmen yerel damak zevkimize daha uygun. Ayrıca, zengin genetik çeşitliliğe sahip atalık tohumlar birçok farklı türün üretilmesini sağlıyor. Bu yüzden çalışmalarımızla Susurluk gelecekte buğdayda ata tohumunun ev sahipliğini yapacak diye umuyoruz.” dedi.
ATA TOHUMUYLA ÜRETİM DAHA EKONOMİK
Atalık tohumları korumanın yıllık tarım bütçesini azaltmada önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Güney, tohumdan bitki yetiştirmek daha kolay ve tasarruflu bir yöntem bu sebeple ekonomik açıdan üreticiyi rahat ettireceğini söyledi. Ata tohumunu üretirken sağlıklı ürünler çıkarılmasının önemine değinen Güney, “Tohum seçerken, sağlıklı, sağlam bitkileri tercih ediyoruz ve verimi en üst düzeye çıkarmak için tohumların tamamen olgunlaşmasına izin veriyoruz.” ifade etti.
HABER: Sena EĞİLMEZ