Türkiye, zeytinyağı ihracatında yeni bir sezonda rekor gelirlerle birleşiyor. 2024/25 hızında 200 bin ton zeytinyağı, 100 bin ton sofralık zeytin ihracatı planlanırken, toplam 1 milyar döviz döviz geliri bekleniyor. İhracatta ABD’ye odaklanan Türkiye, yeni pazarlama faaliyetleriyle küresel olarak büyümeyi hedefliyor.
2024/25 Sezonu İhracat Hedefleri
Türkiye, son yıllarda zeytincilik sektöründe yaptığı yatırımlarla hem zeytinyağı hem de zeytinyağı üretimi dünya sıralamalarında yükselerek önemli başarılar elde etti. 2024/25 sezonuna büyük beklentilerle giren sektör, özellikle ihracatta rekor hedefler belirlendi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Başkanı Emre Uygun, sezon için kaydedilen ihracat hedeflerini paylaştı. Bu sezonda 200 bin ton zeytinyağı ve 100 bin ton sofralık zeytin ihraç edilerek 1 milyar dolar döviz geliri bekleniyor.
Uygun, “Tarihi rekolte ile birlikte ihracatta tarihi rekorları kırmayı hedefliyoruz. Gelecekte 5 yıllık ihracatımızı 1,5 milyardan çıkarmak için yoğun bir çalışma içindeyiz” dedi.

ABD’ye Odakli Pazarlama Stratejisi
2025 yılında dünyanın en büyük ikinci işletmesi olan ABD’ye yönelik özel pazarlama etkinlikleri düzenlendi. Uygun, bu etkinliklerin 3-8 Mart 2025 tarihlerinde düzenleneceğini belirterek, “Sektörel Ticaret Heyeti” olarak ABD’ye çıkarma yapacaklarını ilan edeceklerini belirtti. Ayrıca Türk zeytinyağı ve zeytini, Amerika’daki Summer Fancy Food Show ve Expo West gibi fuarlarda tanıtılacak. Japonya ve Çin gibi Büyük pazarlarda tanıtım amaçlı gösteriler yapılacak.

Sofralık Zeytinde İlk Kez 200 Milyon Dolar Aşıldı
2023/24 sezonunda değerlendiren Uygun, sofralık zeytin ihracatında 78 bin tonluk satışla 210 milyon döviz döviz geliri elde edildiğini duyurdu. Sofralık zeytinde Almanya, Irak ve ABD gibi önemli ihracat rakamları vurgulandı. Özellikle siyah zeytin ihracatında 60 bin tonluk satışla 162 milyon parça gelir bölünür. Uygun, “Bu başarının, üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın büyük çabasıyla elde edildi” dedi.
Zeytinyağı İhracatında Kota Sorunu
Ancak 2023-24 sezonunda dökme ve varil yağı ihracatına taşınan kota ve kısıtlamalar, ihracatta olumsuzluklar yaşanıyor. Uygun, zeytinyağı ihracatının yüzde 25 gerilediğini belirterek, “Eylül ayı sonu itibariyle 65 bin ton zeytinyağı ihraç edildi ve 470 milyon dolarlık döviz geliri sağlandı. Ancak kısıtlamalar büyük kayba neden oldu” diye ekledi. En büyük ihracat pazarları ise ABD, İspanya ve İtalya olarak sıralandı.