Özel bireylerden “Engelsizim” sergisi
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bandırma BALMEK bünyesinde kurs gören özel gereksinimli bireyler ve ailelerinin eserlerinden oluşan “Engelsizim”...
Geç saatlerde yemek yemenin zararlarından söz eden Diyetisyen Yasemin Polat uyardı, “Öğün atlasanız bile geç saatlerde ağır yemek yemeyin. Meyveleri sofranızdan eksik etmeyin.”
Gece geç saatlerde yeme alışkanlıklarının sadece vücut ağırlığı üzerinde değil, aynı zamanda kalp sağlığı üzerinde de kötü bir etkisi olabilmektedir. Gece geç saatlerde yemek yemek kilo alımını olumsuz yönde etkileyen en tehlikeli faktördür. Stres, gün içinde sağlıksız yağlar tüketmek ve gün içinde yeterli miktarda besin almamak, gece geç saatlerde yemek yemeye yol açabilecek nedenlerdir.
“ÖĞÜN SAATLERİ OLDUKÇA ÖNEMLİ”
Geç saatlerde yemek yemenin zararları hakkında bilgi veren Diyetisyen Yasemin Polat, “Günün en önemli öğünü olan kahvaltının atlanarak gece yemek yenmesi, gece düşen enerji harcamasını ve hareket ile beraber kilo alımı, kardiyovasküler hastalık, mide şikâyetleri ve diğer sağlık sorunları riskini artırır. Bunun nedeni ise gece uyurken vücudun en düşük enerji harcamasında olmasıdır. Bununla birlikte, gece geç saatlerde alınan öğünler vücudun uygun bir şekilde dinlenmesine izin vermediğinden, fizyolojik stres ve stres hormonu seviyeleri yükselir.” ifadelerini kullandı.
“AKŞAMÜZERİ HAFİF ATIŞTIRMALIK YENİLEBİLİR”
Akşam yemeklerinin çok geç saate kalmaması gerektiğini vurgulayan Polat, “Geç saatlerde gelen açlık hissini kontrol altında tutabilmek ve akşam yemeğini fazla kaçırmamak için yemek öncesi akşam 17.00-17.30 gibi peynir ve 1 dilim ekmek, peynirli salata, 10-15 fındık, kuru kayısı, ayran veya buna benzer küçük bir öğün yapılmalıdır.” şeklinde konuştu.
“ÖĞÜN ATLASANIZ BİLE GEÇ SAATLERDE YEMEK YEMEYİN”
“Öğün atlasanız bile geç saatlerde ağır yemek yemeyin.” uyarısında bulunan Diyetisyen, tatillerde yemek ve uyku düzeninin bozulmasıyla öğünlerin tam saatinde yapılamadığını, bazen kahvaltının öğlen yemeği yerine geçebildiğini belirtti. Bu gibi durumlarda öğün atlamamaya özen göstermenin kilo kontrolünü kolaylaştıracağını vurgulayan Polat, “Atlanan öğlen yemeği akşama yeme isteğimizi arttırabilir ve yemek yemeyi daha dayanılmaz hale getirebilir. Öğleden sonra küçük de olsa yapacağınız bir ara öğün akşam yemeğinde daha kontrollü olmanıza yardımcı olacaktır.” dedi.
“MEYVE TÜKETİMİNİ OLMAZSA OLMAZINIZ YAPIN”
MeyvelerİN günlük beslenmede asla ihmal edilememesi gerektiğini ve günlük hayatta olmazsa olmazlar arasına alınması gerektiğini belirten Polat, “Vitamin ve mineral desteği, lif oranı ve daha birçok sebepten dolayı günlük olarak 2-3 porsiyon meyveyi muhakkak tüketmelisiniz. Ama her şeyin fazlasının yağa dönüştüğünü unutmadan meyvede de dengeli tüketim çok önemli yani sağlıklı besinleri de aşırı tüketirseniz bu size kilo olarak geri dönecektir” ifadelerine yer verdi.
HABER: Sena BEYAZ