
Kuru İncir İhracatında Rekor Fiyat
Kuru İncir İhracatında Rekor Ortalama İhraç Bedeli 6 Bin Doları Aştı
Türkiye’nin ihracatta prestij ürünlerinden biri olan ve “cennet meyvesi” olarak nitelendirilen kuru incir, 2024/25 sezonunda rekor bir artışa imza attı. Dolar bazında yüzde 37 değerlenen kuru incirin ortalama ihraç fiyatı 6 bin doları aşarak 6 bin 162 dolara ulaştı.
İhracatta Yüzde 31’lik Artış
2023/24 sezonunun ilk 4 aylık döneminde ortalama 4 bin 506 dolara ihraç edilen kuru incir, yeni sezonda yüzde 37’lik artışla 6 bin 162 dolarlık fiyata ulaştı. Türk ihracatçıları, bu dönemde kuru incir ihracatını yüzde 31 artırarak 148 milyon dolardan 194 milyon dolara çıkardı.

İncir’de Rekolte Düşüşüne Rağmen İhracat Direnci
Küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkileri nedeniyle 2024/25 sezonunda kuru incir rekoltesinde yüzde 15 düşüş yaşandı. Ancak ihracat miktarındaki düşüş yüzde 4 ile sınırlı kaldı. 25 Eylül 2024’te başlayan sezonda, 25 Ocak 2025’e kadar 31 bin 425 ton kuru incir ihraç edildi. Önceki sezon bu rakam 32 bin 796 ton olarak gerçekleşmişti.

Avrupa, Amerika ve Uzakdoğu Başlıca Pazarlar
Kuru incir ihracatında en büyük payı 12 bin 801 ton ile 87,5 milyon dolarlık ihracat geliriyle Avrupa Birliği ülkeleri aldı. Amerika kıtasına ise 7 bin 467 ton kuru incir ihraç edilirken, buradan 40 milyon 170 bin dolarlık gelir elde edildi. Uzakdoğu ülkelerine yapılan ihracat ise 3 bin 396 ton karşılığı 20 milyon 251 bin dolar olarak kayıtlara geçti.
Dünya Sağlık Örgütü’nden Onaylı Sağlıklı Gıda
Ege İhracatçı Birlikleri Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Dünya Sağlık Örgütü’nün kuru inciri sağlıklı gıdalar arasında tanımladığını belirterek, dünya genelinde kuru incire olan talebin her geçen yıl arttığını vurguladı.

Aflatoksinle Mücadele ve Sürdürülebilirlik Çabaları
Kuru incirde olumsuz iklim koşulları nedeniyle oluşabilen aflatoksin ve okratoksin bulaşıklığını önlemek için Tarım ve Orman Bakanlığı, araştırma enstitüleri, üniversiteler, üreticiler, ihracatçılar ve tüccarlar yoğun bir çaba harcıyor. Başkan Işık, “Kuru incir, yaklaşık 25.000 üreticimizin ve çoğunluğu kadın olan çalışanlarımızla birlikte en az 40.000 ailenin geçim kaynağıdır. Bu nedenle üretim ve ihracatın sürdürülebilir olması büyük önem taşıyor” dedi.
25 Yıldır Aflatoksinli İncirler İmha Ediliyor
Kuru incirdeki aflatoksin sorununa karşı 25 yıldır sürdürülen “Aflatoksinli Kuru İncirlerin Bertarafı Projesi” kapsamında, her yıl yaklaşık 700 ton aflatoksinli kuru incir toplanarak biyogaz tesislerinde enerjiye dönüştürülüyor. Bu proje, ihracatçılara yıllık ortalama 5 milyon dolarlık bir mali yük getirse de, gıda güvenliği ve sürdürülebilirlik adına büyük bir önem taşıyor.

Gıda Güvenliği ve İhracatta Kalite Vurgusu
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kontrolünde üreticilere binlerce kurutma kereveti, ilek filesi, hasat filesi ve tuzaklar dağıtılarak, kuru incir üretiminde kalite ve güvenlik standartları yükseltiliyor. İhraç edilen kuru incir partileri, geri döndüğünde Türk Gıda Kodeksi’ne uygunluğu kontrol ediliyor ve uygun olmayan partiler imha ediliyor.
“Dünya Güvenle Tüketebilir”
Başkan Işık, “Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı gıda listesinde yer alan kuru incirimizi, hem vatandaşlarımız hem de 8,5 milyar insan gönül rahatlığıyla tüketebilir” diyerek sözlerini tamamladı.