Bundan önce ki yazılarımda dile getirmiştim bakmayı değil görmeyi bilmenin yeterli olacağını.
Ne Suriye’ye güneş doğar, ne de Gazze sabahı görür. Kollar çoktan sıvandı. Küreklere yüklenen yüklenene.
Amerika Birleşik Devletleti’nin kurduğu 80 yıllık diplomasi imarı By Trump tehlikeli yaklaşımları ile çökertiyor..
Avrupa’ya aldiğı tutum, NATO’nun varlığını sorgulaması, Zelenski ve pasifik’teki müttefiklerini dünyanın gözü önünde azarlayıp aşağılaması,Ortadoğu’da Suudi Arabistan’ı aracı seçmesi, gerilimi tırmandırıyor.
Avrupa başta olmak üzere Amerika’ya olan güvensizlik Çin’e karşı müttefiklerini yitirmesine yol açar. Pekala! savaşa Putin’le mi girecek..?
Trump’ın siyasetteki amacı ne?
Bunlar sorgulanması gereken hususlar fakat karşınızdaki By Trump olunca dikkate alınması yönetim tarzı cevapsız sorular uyandırıyor..
Gelelim PKK’nın silah bırakması Suriye’yi nasıl etkiler?
ABD Ortadoğu’ya müdahale etme planını İsrail üzerinden yapıyor. Bugün de PYD üzerinden genişletiyor. Örgütlerin kapasiteleri daralmaya başlıyor. Burada Hizbullah’ın etkisinin azaldığını da görüyoruz.
Bir yandan İran ve İsrail’in birbirlerine yarayacak hamleleri Suriye- İran beraberliğinin olduğunun işareti. Ortak çıkarları Suriye’nin bölünmesi PKK ve YPG’yi destekliyor. İsrail eline geçen fırsatı değerlendirecek dürzilerin olduğu bölgede Suriye’nin 3 yıldızlı bayrağı indirildi. Akabinde dürzilere ait bir bayrak çekildi.
PKK’nın üst düzey yöneticisi Mazlum Abdi” Kim olursa olsun bize yönelik saldırıları engelleyebilir ve halkımızın öldürülmesini durdurabilirse bunu memnuniyet ile karşılar ve taktir ederiz. Bu desteği almak bize moral kaynağı olur.” dedi.
ABD basınına göre israil, Suriye’nin güneyindeki dürzi topluluğun kazanması için lobi faaliyeti yürütüyor. Tel Aviv Dürzi gruplara 1 milyar dolardan fazla harcama yapmayı planlıyor.
Ali Hamaney’in danışmanı bir tehdit de bulunmuştu”Suriye’nin geleceğini şimdiden kestirmek imkansız ama ortaya çıkan bulgular ve dile gelenler, Suriye’de parçalanma hazırlıklarının başladığını gösteriyor” demişti.
Herkes bu fırsatı değerlendirecek gibi..
Bir yandan İran boşa atmayı sever. Ama politika olarak uyguluyor mu bunu? evet uyguluyor..
Bir tarafta 1979 İran devriminden bu yana iran- Amerika savaşı çıktı mı çıkacak iddaları konuşulurken, diğer yandan da ESAD REJİMİ ASKERLERİ YENİDEN ÖRGÜTLENİYOR MU?
Daha bize yazacak çok şey var bu konuda bir daha ki yazımda görüşmek üzere..
YAZAR: Meliha ATEŞ